Počela izrada liste deficitarnih zanimanja u Srbiji koja će popunjavati strani radnici

Srbija će u narednih godinu do dve dobiti prvu preciznu listu deficitarnih zanimanja.
Počela izrada liste deficitarnih zanimanja u Srbiji koja će popunjavati strani radnici
Foto: Pixabay
Za razliku od sličnih dokumenata koja se usaglašavaju svake godine kako bi se na osnovu njih formulisala obrazovna politika, namena ovog spiska, kolokvijano rečeno, biće – gašenje požara, piše Forbes Srbija.
 
Potrebu za otkrivanjem poslova koje nema više ko da obavlja predviđa Zakon o zapošljavanju stranaca. Strani državljani koji poseduju tražene kvalifikacije neće morati da prolaze test tržišta rada i čekaju odobrenje Nacionalne službe za zapošljavanje.
"Vlada može da izuzme određene kategorije stranaca sa deficitarnim zanimanjima, određena zanimanja i profile od pribavljanja saglasnosti, u zavisnosti od stanja na tržištu rada i uz prethodno pribavljeno mišljenje Socijalno-ekonomskog saveta", stoji u Zakonu o strancima.
 
Ukoliko se u međuvremenu ispostavi da nekim zanimanjima više ne manjka kadrova, pa bi stranci mogli da ugroze posao domaćim radnicima, Vlada ih može "izbrisati" sa liste deficitarnih.
"Vlada odlukom može da ograniči broj stranaca kojima se izdaju jedinstvene dozvole u slučaju poremećaja na tržištu rada, u skladu sa migracionom politikom i stanjem i kretanjem na tržištu rada", precizira isti zakon.
 
Posao na utvrđivanju pozicija koje ne možemo da popunimo domaćim kadrom upravo je počeo. 
 
"Cilj je da se precizno definišu zanimanja koja nedostaju. Tako se liberalizacijom radnog angažovanja stranaca neće napraviti gužva na tržištu rada. Ovo je tek početak procesa, koji će biti detaljan. Kada, uz doprinos svih nadležnih institucija i istraživača, dođemo do te liste, nju će usvajati Vlada Srbije", kaže za Forbes Srbija Jelena Mićić, članica radne grupe zadužene za izradu liste, ispred organizacije GIZ. 
 
"Na osnovu ukrštanja svih podataka doći ćemo do liste od 50 do 110, od oko 400 zanimanja", dodaje Jelena Mićić. 
 
Analiza će pokazati koliko pozicija se već popunjava angažovanjem stranaca, kolike su plate i buduće potrebe poslodavaca. Potrebe, ali malo dugoročnije se i sada usaglašavaju prilikom uvođenja dualnog obrazovanja u određene obrazovne profile.
 
"Treba istražiti potrebe tršišta. Pitanje je kako je moguće zadovoljiti zahteve tržišta. Nešto je moguće prekvalifikacijom, nešto obrazovanjem, ali su to procesi koji traju određeno vreme", kaže Mirjana Kovačević, direktorka Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS. 
 
I upravo je tu razlika između ove liste i one koju Ministarstvo prosvete usaglašava svake godine, a čiji je zadatak da obrazovanje prati potrebe privrede. Jedna od dilema bi tako mogla da bude pitanje obrazovanja vozača. Saobraćajnih škola u Srbiji ima, ali obučenih vozača – ne. Mnogi su u inostranstvu. Tako da analiza iz ugla zapošljavanja stranaca i kreiranja obrazovne politike ne bi možda išla u istom smeru.
 
"Obrazovne politike treba da se vode strateški, da oslikavaju opredeljenje države kakvo tržište rada želi. Ova lista će biti tu da brzo reši potrebe poslodavaca. Ključna razlika je što za te profile, NSZ neće morati da izdaje odobrenje. Za dugoročnu viziju je potrebno sagledati i druge stvari", kaže Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca.
Još nije izvesno koliko će se često ova lista proveravati. Postoji mogućnost da se to radi svake godine ili – svake treće.
 
Liste deficitarnih zanimanja imaju i razvijene zemlje, kao što su Austrija i Nemačka koje primaju veliki broj stranih radnika svake godine. 
 
Na osnovu liste poslodavci mogu da angažuju osobe koje nisu državljani članica Evropske unije. 
 • Matori_ali_pravi

  28.02.2024 18:02
  Deficitarni su takodje i ozbiljni politicari!
 • Markes

  27.02.2024 10:40
  Besplatno obrazovanje
  Nije im palo na pamet da obezbede besplatno školovanje za deficitarna zanimanja + obezbeđen posao posle školovanja. A pitanje je da li bi i to imalo efekta. Nije popularno živeti od svog rada već kriminal, miljanje, utaljivanje itd. Neka dođu stranci da rade nemam ništa protiv. Čak je i hallo prihvatljivo ako je sa osmehom na licu.
 • /

  27.02.2024 09:05
  /
  koje radnike sada uvoze?
  u srbiji se naizmenicno menjaju kada vide kod koga su dosli. pocelo je sa ukrajincima dok su bili pod rusima pa kinezi, turci, pakistanci.

  u inostranstvu se kaze: sa nasima nemoj raditi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta sa cenom struje i gasa?

Mada tokom prolazećeg zimskog perioda gotovo da nije bilo hladnijih dana, time ni velikog utroška struje, odnosno gasa, ovih dana mnogo se priča o ceni najvažnijih energenata.

FAO: Prvo poskupljenje hrane za sedam meseci

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da su svetske cene hrane porasle u martu za 1,1 odsto, što je prvo poskupljenje hrane u proteklih sedam meseci.