Isporuka ruskog gasa preko Ukrajine mogla bi da bude stopirana: Kako bi to uticalo na Srbiju?

Evropska komisija radi na potpunom zaustavljanju isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, odnosno namerava da ubedi preostale zemlje EU koje to čine da ne produže ugovor sa Gaspromom.
Isporuka ruskog gasa preko Ukrajine mogla bi da bude stopirana: Kako bi to uticalo na Srbiju?
Foto: 021.rs
Ugovori ističu 31. decembra.
 
U slučaju da Evropska komisija ubedi zemlje članice EU čiji potrošači još dobijaju isporuke ruskog gasa preko Ukrajine da raskinu ugovor sa Gaspromom o snabdevanju preko teritorije te zemlje, Srbija bi mogla da ostane bez alternativnog pravca za snabdevanje gasom koji prodaje Moskva.
 
Isporuke ruskog gasa preko Ukrajine još dobijaju potrošači u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Italiji i ukupan obim isporuka gasda za njihove potrebe iznosi 15 milijardi kubnih metara godišnje.
S obzirom da je ruski gas po svemu sudeći i dalje potreban pojedinim zemljama Evropske unije, a pored nabrojanih njim se, ali iz pravca Srbije, snabdeva i Mađarska preko gasovoda "Balkanski tok", kako se još naziva evropski krak "Turskog toka" kojim se ruski gas doprema do našeg regiona, postavlja se pitanje da li će Brisel uspeti da ubedi svoje zemlje članice da se odreknu ugovora sa Gaspromom.
 
Stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović ističe za Danas da podatak da bez obzira na rat u Ukrajini ruski gas preko teritorije te zemlje i dalje dolazi do potrošača u nekim zemljama EU pokazuje da postoji objektivna potreba za tim energentom i da je pitanje da li će se nakon završetka oružanih sukoba razmišljati o prekidu te trase.
"Sasvim je jasno da će one zemlje EU koje su odustale od ruskog gasa vršiti pritisak na one koje nisu da i one to učine. Ono što te zemlje pak navodi na suprotno razmišljanje je mogućnost da naredna zima bude jača od aktuelne i prethodne što bi iziskivalo veću potrošnju gasa. To znači da bi bilo potrebno nabaviti i veće količine nego što se sada troše a nije izvesno da ih je u punom obimu moguće naći bez korišćenja ruskih izvora. Takođe, ono što pojedine zemlje EU opredeljuje da i dalje koriste ruski gas je činjenica da je on jeftiniji od onog koji nude drugi proizvođači kao i tečnog prirodnog gasa koji se do Evrope doprema tankerima", navodi sagovornik Danasa i dodaje da ne veruje u mogućnost da se nakon završetka rata snabdevanje zemalja EU ruskim gasom kroz teritoriju Ukrajine zaista prekine u potpunosti.
 
Prema njegovim rečima, u slučaju da do toga ipak dođe, Srbija bi izgubila drugi pravac iz koga se može snabdevati ruskim gasom.
 
Jedini pravac koji bi ostao bi bio onaj iz koga kroz Bugarsku ide "Balkanski tok", a nedavno završena gasna interkonekcija Srbije sa Bugarskom, bar u ovom trenutku, ne predstavlja pravu alternativu, jer je predviđeno da do 2027. njom protiču manje količine gasa iz Azerbejdžana dovoljne da podmire potrebe naših potrošača tek za četrdesetak dana.
 
On dodaje da je dobro imati više pravaca za snabdevanje gasom, jer kada to nije slučaj, nije moguće pregovarati ni o povoljnijoj ceni gasa sa isporučiocem.
 
Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ističe za Danas da su motivi inicijative da pojedine zemlje EU prekinu snabdevanje ruskim gasom preko Ukrajine u potpunosti političke te da nemaju veze sa bilo kakvim ekonomskim razlozima.
 
"S obzirom da je Nemačkoj kao velikom potrošaču neophodan ruski gas, koji bi i danas hipotetički mogla da dobija kroz jedan cevovod 'Severnog toka' koji nije onesposobljen, ako se zna koje količine zemlje EU iz Rusije uvoze u ovom trenutku te da je američki predsednik Džozef Bajden zabranio izvoz određenih količina gasa, jer su potrebne domaćim potrošačima, predlagati Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Italiji da prestanu sa uvozom ruskog gasa preko Ukrajine je potpuno iracionalno. Sasvim je jasno da iza takvih zahteva stoji politika, a ne ekonomska logika", naglašava Vuletić.
Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže za Danas da u konkretnom slučaju treba uzeti u obzir da sankcije na ruski gas Evropska unija još nije uvela, ali i da je, s druge strane, težnja da se prestane sa korišćenjem ruskih energenata obelodanjena i pre nego što je intervencija Moskve u Ukrajini počela.
 
"Ako zemlje kojima je ruski gas još potreban ne uspeju do sledeće grejne sezone da nađu alternativni izvor snabdevanja, jasno je da bi se uvoz preko teritorije Ukrajine nastavio. Ako pak EU uspe da pronađe alternativu, onda bi snabdevanje ruskom gasom preko Ukrajine moglo da bude zaustavljeno onako kao se to i najavljuje", navodi ovaj sagovornik lista Danas.
 
On dodaje da bi i u slučaju da zemlje EU koje i dalje uvoze ruski gas preko Ukrajine odustanu od toga, alternativni pravac za snabdevanje ruskim gasom potrošača u Srbiji i dalje postojao jer ne bi nestala infrastruktura potrebna za tu svrhu.
 • V

  03.03.2024 13:16
  Zasto se evropska komisija zove evropska ako sve radi na stetu Evrope?!
 • Ludaci

  03.03.2024 12:35
  Ostaviće
  i sebe i nas bez grejanja. Samo da Bugarska zavrne
 • Aleksandar

  03.03.2024 11:56
  Odgovor
  Biće tako, makar ga Zapad plaćao višestruko skuplje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija