Bugarski parlament usvojio: Ukida se taksa za ruski gas za Srbiju i Mađarsku

Bugarski parlament usvojio je danas odluku o ukidanju dodatnog poreza na ruski gas i ograničenja za rusku naftu.
Bugarski parlament usvojio: Ukida se taksa za ruski gas za Srbiju i Mađarsku
Foto: Pixabay
Uprkos prekidima, zbog opozicionog protivljenja, glasanjem je ukinuta dodatna naknada za transport ruskog gasa kroz Bugarsku i prihvaćen je amandman kojim se ubrzava ukidanje ograničenja na uvoz ruske nafte, što prvenstveno pogoduje rafineriji Lukoil Neftohim, prenosi bugarski portal Novinite.
Dodatni porez na ruski gas ukinut je pošto je Mađarska najavila da će uložiti veto na ulazak Bugarske u šengensku zonu.
Srbija i Mađarska su se zbog taksi Bugarske zvanično obratile Evropskoj komisiji, a ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović pre nekoliko dana prokomentarisala je za Euronews Srbija da se radi o "važnom, političkom pitanju".
 
"Mađarska je pokrenula upit ka EU, jer kao članica EU smatra da je uvođenje ovih taksi bilo protivno ovim evropskim pravilima. Imamo neke primere gde su takve odluke u prošlosti obustavljene i drago nam je da je tako i ovoga puta. Mi smo se obratili Energetskoj zajednici, čiji smo član i ona je taj upit uputila Evropskoj Komisiji pa smo na taj način rešili potencijalni problem te naši građani neće plaćati gas po višim cenama", ocenila je Đedović Handanović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.