Šoškić: Prosečnim dohotkom u Srbiji može da se kupi manje nego pre 30 ili 40 godina

Srbija ima jednu od najviših stopa inflacije u Evropi, koja kumulativno za poslednje dve godine iznosi 25 odsto, a za prosečni dohodak možemo da kupimo manje nego pre 30, 40 godna, što je paradoks.
To je rekao profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić.
 
Šoškić je za N1 istakao da je prošle godina prosečna inflacija bila 12,1 odsto, dok je godinu dana pre toga bila 11,9 odsto.
Kazao je i da već dve godine imamo inflaciju koja je četiri puta veća od zvaničnog inflacionog cilja, koji je sama Narodna banka Srbije postavila.
 
"Drugim rečima, ono što smo mogli da kupimo za 10.000 dinara, za to nam sada treba 12.500 dinara, a najsiromašniji stanovnici su osećali mnogo veći stepen gubitka kupovne snage svojih dohodaka", kazao je Šoškić.
Dodao je da danas imamo jednu od najvećih inflacija u Evropi i da je to posledica i propusta u monetarnoj politici i ekspanzivne fiskalne politike, gde se, kako je naveo, podižu plate da bi se kupila popularnost, što pojede realnu kupovnu snagu.
 
"Sva ona priča da dohotci rastu u evrima ne znači da oni realno rastu. Za prosečni dohodak u Srbiji možemo da kupimo manje nego pre 30, 40 godna, što je paradoks. Situacija ni izbliza nije dobra", naveo je on.
 
Prema njegovim rečima, efekat inflacije je vrlo izražen posebno kad postoji fiksni devizni kurs.
 
Nekadašnji guverner NBS je kazao da je prema pokazateljima, Srbija u poslednjih 12 godina imala stopu privrednog rasta u proseku od 2,4 odsto što je niža stopa rasta u odnosu na centralno-istočnu Evropu i niža od proseka u odnosu na svet.
 
To znači, kako je naveo, "da smo zaostajali dodatno za centralno-istočnom Evropom i svetom u celini".
 
"Godine 2005. smo bili na 58 odsto BDP-a zemalja centralno-istočne Evrope, u koje spadaju Poljska, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija, danas smo na 56 odsto", kazao je Šoškić.
On je dodao i da postoje naznake koje govore u prilog tome da je privredni rast možda moguće malo ubrzati.
 
"Sa stopama rasta od 2,5 odsto koliko imamo poslednjih godina nikada nećemo dostići centralno-istočnu Evropu i ne samo da je nećemo dostići, nego mi, kako statistika pokazuje, zaostajemo dodatno u poslednjih desetak godina", kazao je on.
  • Kole

    14.03.2024 00:16
    Inflacija
    Pre toliko godina kao sto kaze bilo je manje troskova nije bilo interneta vozila se zastava ,nije bilo telefona, nije bilo ni plate nije imalo gde da se zaradi , sve fabrike su upropastili , ko je primaonplatu njemu je kasnila po nekoliko dana . Danas samo za odrzavanje auta tel i internet se daje mesecno 150e
  • @Baba Rada

    06.03.2024 17:24
    Mogao si. Pod uslovom da si imao 50 maraka. Moja plata je bila oko 5, u najboljem slučaju. A prodavnice su bile potpuno prazne, sve se kupovalo isključivo kod kriminalaca. Nije bilo struje, benzina, deterdženta, šampona... osveživač za WC mi je bio luksuz! Za profesorsku platu sam za Novu godinu 1992. kupio dve kesice praška za pecivo i jedan deterdžent za suđe! Svi vi koji trubite da vam je kod Slobe bilo bolje niste živeli od svog rada.
  • Baba Rada

    06.03.2024 12:05
    Kod Slobe si za 50 maraka mogao da živiš mesec dana ko car i nije se plaćao porez na kišu, takozvano odvodnjavanje ..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.