Inflacija "pojela" jedan stan: Za 125.000 evra 2019. mogla da se kupe dva, sada jedva jedan

Kupci u Srbiji su 2019. mogli za 125.000 evra da kupe dva stana od po 50 kvadratnih metara, jedan u Beogradu i jedan u Nišu.
Inflacija "pojela" jedan stan: Za 125.000 evra 2019. mogla da se kupe dva, sada jedva jedan
Foto: Pixabay
Međutim, prošle godine je za taj novac mogao jedva da se kupi jedan stan iste kvadrature u glavnom gradu, navodi se u analizi specijalizovanog portala za nekretnine 4zida. 
 
Ako bi kupac odlučio da kupi dva istovetna stana 2023. godine, za investiciju bi mu nedostajalo oko 76.500 evra, odnosno tačno koliko danas vredi stan od 50 kvadrata u Nišu.
Podaci pokazuju da je poskupljenje na tržištu nekretnina "pojelo" čitav jedan stan u Srbiji u periodu od 2019. godine.
 
Ovaj primer najbolje ilustruje koliko su cene kvadrata skočile u odnosu na period pre pandemije i krize izazvane sukobom u Ukrajini.
Analiza napravljena na osnovu cena oglašenih stanova u Beogradu pokazuje da je prosečna cena kvadrata prošle godine bila oko 2.500 evra, odnosno da je prosečan kvadrat poskupeo za čak 800 evra u odnosu na 2019. godinu.
 
Prosečan stan od 50 kvadrata u Beogradu je prošle godine bio 40.000 evra skuplji nego pre pet godina.
 
Razlika je još veća u Nišu pošto je u ovom gradu u istom periodu cena kvadrata gotovo udvostručena, sa 832 evra na 1.530 evra.
 
Kupci su lane morali da izdvoje čak 76.500 evra za stan od 50 kvadrata u Nišu, dok im je 2019. za isti stan bilo potrebno 41.600 evra.
 
Prema podacima 4zida, značajan rast cena je nastupio 2021. godine, posle "zatvaranja" zbog pandemije kovida19, što je na nekoliko meseci "zamrzla" tržište nekretnina.
 
Prosečan kvadrat u Beogradu je tada sa 1.680 evra u 2020. za godinu dana poskupeo na 1.845 evra, pa je za stan od 50 kvadrata bilo potrebno 92.250, umesto 84.000 evra.
 
"Analizirali smo podatke na osnovu oglasa za prodaju nepokretnosti na našem portalu i oni pokazuju da je najsnažniji rast cena kada je prosečan kvadrat u pitanju u prestonici bio 2022. godine i to u prvom kvartalu kada je dostigao 2.650 evra", navodi predstavnica agencije 4zida.rs Aleksandra Mihajlović.
Ona je dodala da je tržište nekretnina u 2023. u Beogradu bilo stabilno i da cene nisu značajnije rasle.
 
Prosečan kvadrat stana u Nišu je, za razliku od Beograda, u 2023. poskupeo sa 1.500 na 1.530 evra.
 
Isti trend prisutan je i u Novom Sadu, gde je prosečan stan od 50 kvadrata pre pet godina koštao oko 67.750 evra, a prošle godine je za takvu nekretninu bilo potrebno oko 110.000 evra.
  • Ecc. amater

    22.03.2024 13:07
    Dozvolicu sebi da mi inflacija pojede 10min zivota dok nakucam komentar, ali mozda ce nekome pomoci:
    - inflacija je pojela i veknu hleba, sa 50din na 80-90
    - mleko je isto otislo na ~200din flasa
    - svi troskovi su otisli gore
    - gorivo da ne spominjem (iako je sirova nafta nikad jeftinija)

    Stanovi kao i svaka roba nisu problem, koliko je problem u narodu i njihovoj percepciji. Da, tacno je da je 2006 kvadrat stana bio 600e, ali je isto tako i plata bila 300e - pa zasto se onda cudite sto je i danas odnos 1kv ~ 2x prosecne mesecne zarade? Svi su pametni i svi se razumeju u ekonomiju, ponudu, traznju, a svi rade za minimalac pa nemaju ni za supu. I kao slag na torti zavrse izjavu s "pametnom dosta", e pa ne, rodjaci, niste vi prosli pored pameti, niti se rukom o nju ocesali.
    Ako se ja vratim unazad, tih godina moja plata je bila oko 350e, danas je oko 3500e neto, tako da je "inflacija" ucinila jos nesto, a to je da je isto tako uvecala cenu rada (uz uslov da zaista i imate neki zanat). Nije ovo nista novo ni nenormalno, inflacija i deflacija su jin-jang ekonomije, ali problem su nasi ljudi koji 50god zive za istu platu, 50god rade isti posao, bez ucenja, bez napredovanja i onda kada kokosije jaje skoci sa 13 na 17din - evo revolucije, propadosmo...

    Tu je vas problem... ah da, ja sam svoj stan kupio... sa garazom... ako vas bas zanima.
  • Vera

    22.03.2024 10:24
    Liman
    @Jovica
    Vi kažete da ste živeli na Limanima, pa Vam se ne dopada i predviđate mu potpunu propast relativno brzo. Očigledno niste baš stručni u pogledu starih zgrada - one su kvalitetnije u svakom pogledu od ovih staklenih, stiroporskih i plastičnih čudovišta koja se nekontrolisano grade. Kakva li je tek u njima zvučna izolacija, može se zamisliti! Moja je zgrada jedna od najstarijih novogradnji u Novom Sadu, naravno da se s vremena na vreme stan mora odnoviti, renovirati, ali je građevinski tako solidan da će potrajati vekovima, što se za ove nove teško može očekivati.
    Na soliteru na LImanu stradala je improvizovana nadogradnja, što se moglo i očekivati, a ne sama zgrada, tako da vam to nije nikakav primer!
    Što se tiče zelenih površina, dečjih igrališta i parkinga i Limani i Novo naselje su jedini građeni planski i urbanistički valjano. Nove zgrade se grade tamo gde im nije mesto, trotoari su tako uski da se prolaznici na njima moraju obilaziti porebarke, o parkinzima se može samo sanjati, a od zelenila nema ni jedne travke, a kamoli drveta.
    Inače, kad je o parkingu reč, ima li jedno mesto u N.Sadu gde to nije problem?
    Mislim da je danas najbolje kupiti stan na Limanu, ako se uopšte može naći. Imaju sve kvalitete, blizu su centru, Dunavu, građeni od strane starih solidnih firmi, uz poštovanje i građevinskih i urbaniističkih peopisa, što se za ove danas ne može nikako reći, nažalost!.
  • Kupac

    21.03.2024 08:23
    @Čedomir
    Poštovani molim vas ostavite vaše kontakt podatke, zainteresovan sam da otkupim vašu nekretninu na Novom naselju po vašoj sopstvenoj, realnoj ceni od 1000 EUR/m2. Hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.