Šta je MMF rekao Srbiji: "Ekspo 2027" da bude transparentniji, manje "helikopter novca"

Poruka MMF-a, posle treće revizije aranžmana sa Srbijom, jeste da velika investicija, kao Ekspo 2027, koja je dosegla 18 milijardi evra, a nema garancija da će tu i stati, ne sme da uzdrma budžet.
To je objavio Forbs Srbija.
 
"Niske fiskalne deficite treba održavati kako bi se konsolidovala postignuća Srbije u obuzdavanju javnog duga. Iako nedostaju delovi ključne infrastrukture, trenutne javne investicije su relativno visoke i svaka dodatna investiciona potrošnja treba da se pažljivo prioritizuje i fazno realizuje, uzimajući u obzir troškove i koristi projekata i šire makroekonomske aspekte", naveo je MMF u saopštenju.
Tako je druga poruka MMF-a da ne bi trebalo ugroziti postignuto i da Srbija već puno ulaže u javnu infrastrukturu, a sve što dalje želi, trebalo bi da pažljivo planira, "uzimajući u obzir troškove i koristi projekata".
 
O koristima projekata kao što je Nacionalni stadion (u okviru Ekspoa 2027) nedavno je svoje viđenje dao i bivši ministar finansija Dušan Vujović ocenjujući da su takvi projekti primereniji zemljama sa značajno višim dohotkom jer se tamo daleko brže isplate.
Najjasnija je, verovatno, kako navodi Forbs, treća poruka u saopštenju MMF-a o projektu Ekspo 2027 kojom je pozvao vlasti "da povećaju transparentnost investicija i da u potpunosti operacionalizuju okvir za upravljanje javnim investicijama koji će postaviti osnove za obezbeđenje kvaliteta investicija". 
 
Ipak, MMF se ne protivi povećanju ulaganja - ako to situacija dozvoli. 
 
Da je očekivani deficit budžeta od 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini u skladu sa obavezama iz stendbaj aranžmana, ne bi, kako su ocenili, imali ništa protiv da se eventualna bolja naplata poreza od očekivanog i neiskorišćene budžetske rezerve za nepredviđene okolnosti upotrebe za dalje povećanje kapitalne potrošnje.
 
MMF smatra da u toj situaciji može da se ide iznad predviđenog iznosa od sedam odsto BDP-a, što se odnosi i na ulaganja u Ekspo.
I na kraju dela koji skenira fiskalno stanje ostala je rečenica od samo četiri reči, koja se, evidentno odnosi na praksu vlasti u prethodnim godinama da naširoko daruje stanovništvo novcem iz buzdžeta.
 
MMF se zadržao samo na: "Treba izbegavati netargetirane transfere". Ništa dalje nije elaborirano tako da nedorečenost MMF-a u našim okolnostima može da sugeriše samo da ne preporučuju bacanje "helikopter novca" u 2024. godini, piše Forbs.
  • Savka

    28.03.2024 11:49
    EXPO
    Preporučujem budućim penzionerima da izračunaju, koliki će im koeficijent za visinu penzije biti kada svoju zaradu za februar 2024. podele sa prosečnom platom u Srbiji u februaru 95.000.
    Saznaće kolika će im penzija biti.....
  • /

    28.03.2024 11:12
    /
    djindjic je propagirao regionizaciju
  • Andrej

    28.03.2024 09:07
    vELIKI bEOGRAD
    Sta je sa ostalim gradovim u drzavi, samo se trpa u bEOGRADski pasaluk....
    Na RTSu pricaju da je pukla vodovodna cijev u NN ulici.... Sta mene "stoli bojko" za tako nesto, a na nacionalnoj tv o tome.. I za to placam pretplatu... Sela treba jacati i varosice ovo ostalo ce samo od sebe da se razvija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.