FAO: Prvo poskupljenje hrane za sedam meseci

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da su svetske cene hrane porasle u martu za 1,1 odsto, što je prvo poskupljenje hrane u proteklih sedam meseci.
FAO: Prvo poskupljenje hrane za sedam meseci
Foto: Pixabay
U martu su cene biljnih ulja porasle za osam odsto u odnosu na februar i time su cene palminog, sojinog, suncokretovog i repičinog ulja dostigle najviše cene u proteklih godinu dana, navedeno je u saopštenju.
 
Međunarodne cene palminog ulja su porasle zbog sezonski slabije proizvodnje u vodećim zemljama proizvođačima i zbog velike domaće potražnje u jugoistočnoj Aziji, dok su se cene sojinog ulja, podstaknute snažnom potražnjom iz sektora biogoriva u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama, oporavile od višegodišnjih padova.
Cene mlečnih proizvoda su šesti mesec zaredom u porastu, a povećanje cena u martu je iznosilo 2,9 odsto u odnosu na februar.
 
Dodaje se da je FAO indeks cena mesa je takođe u porastu i da su međunarodne cene živinskog, svinjskog i goveđeg mesa veće za 1,7 odsto u odnosu na prethodni mesec.
Nasuprot ostalim poskupljenjima, cene žitarica su niže za 2,6 odsto u poređenju sa februarom i čak 20 odsto u odnosu na mart 2022. godine.
 
"Ovaj pad je izazvan smanjenjem globalnih izvoznih cena pšenice, koje su opale zbog jake izvozne konkurencije između Evropske unije, Rusije i SAD, a dodatno su naglašene otkazom otkupa od strane Kine", naveo je FAO. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija