Hoće li kamate padati: Šta mogu da očekuju korisnici kredita?

Nova odluka Evropske centralne banke o kamatnim stopama očekuje se danas.
Hoće li kamate padati: Šta mogu da očekuju korisnici kredita?
Foto: Pixabay
I Narodna banka Srbije će, kao i Evropska centralna banka, danas u podne objaviti svoju odluku o referentnoj kamatnoj stopi koja je trenutno na nivou od 6,5 odsto, piše Euronews Srbija
 
Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je prošlog meseca rekla da će Evropska centralna banka "znati nešto više do aprila, a mnogo više do juna" kada je reč o potencijalnom smanjenju kamata.
Da će Evropska centralna banka u junu krenuti stabilnim, ali postepenim putem smanjenja kamatnih stopa koje će trajati najmanje do kraja sledeće godine smatraju ekonomisti koje je anketirao Blumberg.
 
Finansijski konsultant Vladimir Vasić kaže za Tanjug da se smanjenje referentne kamatne stope Evropske centralne banke može očekivati u junu ili julu. 
Pošto je finansijskom sektoru potrebno nekoliko meseci da prihvati tu kamatu, Vasić je rekao da bi građani efekte smanjenja mogli da osete krajem godine kroz manje rate kredita. 
 
To se, prema njegovim rečima, pre svega odnosi na korisnike stambenih kredita, jer je više od 90 odsto njih indeksirano u evrima. 
 
"Sada kada imamo dobar trend da se inflacija spušta i da je u dobrom koridoru, sva su očekivanja da bi i referentna kamatna stopa trebalo da ide na drugu stranu. Jer, kada se inflacija želi zaustaviti podiže se referentna kamatna stopa, a kada inflacija dođe u granice normale, popušta se kaiš, odnosno smanjuje stopa i očekuje se da i druge kamatne stope koje su naslonjene na referentnu kamatnu stopu krenu na dole", pojasnio je on.
 
Govoreći o mogućim procentima smanjenja, Vasić je naveo da su očekivanja da prvo smanjenje iznosi 0,25 procentnih poena, a da do kraja godine usledi još jedno približno toliko.
 
"Naravno ovo su sve očekivanja, prognoze, projekcije, a da li će tako i biti, zavisi od brojnih faktora. Nadamo se da hoće i da bi u sledećoj godini moglo da dođe do značajnijeg padanja referentne kamatne stope, što bi za nas građane značilo da možemo da se vratimo možda ne na one kamatne stope koje smo imali dugo godina, kada je euribor bio negativan, ali na stope između dva, dva i po do tri odsto, za razliku od sadašnjih pet, šest pa i više procenata", istakao je Vasić.
 
Prema njegovim rečima očekuje se i da euribor, koji sada iznosi oko četiri procenta, reaguje na smanjenje referentne kamatne stope i da sredinom jeseni ili krajem godine značajnije padne, što bi bilo veliko olakšanje posebno za one koji otplaćuju stambene kredite.
 
"Koliki će taj pad biti stvar je ponude i tražnje, monetarne politike centralnih banaka, pre svega Evropske centralne banke kada je u pitanju evropodručje, ali i za nas na ovim područjima. Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije stoji nekoliko meseci, inflacija se spušta i iskreno se nadamo da će i naša centralna banka, pratiti trend i da uskoro izaći sa smanjenjem referentne kamatne stope", naglasio je Vasić.
 
Kada je reč o situaciji sa kojom bi mogli da se suoče korisnici stambenih kredita od početka sledeće godine, kada ističe ograničenje kamatnih stopa na ove zajmove na osnovu odluke NBS, Vasić kaže da se nada da ćemo već tada imati efekat smanjenja euribora i da neće biti potrebna neka nova odluka Narodne banke Srbije.
 
"Iskreno se nadam da će tako biti, jer inflacija se spušta. Ona naravno ne zavisi samo od cene novca, već i brojnih drugih dešavanja, poljoprivredne sezone i slično ali očekivanje jeste da bi inflacija u Srbiji u ovoj godini mogla da bude oko pet odsto a da se u sledećoj godini vrati na dva do tri posto, što bi išlo u prilog tezi da će se smanjivati kamatne stope", istakao je Vasić.
  • Pićuka

    12.04.2024 17:11
    Pre nego što uzmeš kredit moraš da razmišljaš o svim scenarijima. Posle je kasno. Ja nisam sentimentalan na te priče, švajcarci , euribor .... Nema kukanja posle. Kredite uzimaju oni koji imaju para da se pokriju i u najgorim slučajevima. "Knjige, braćo, knjige a ne praporci".
  • gradjaninX

    11.04.2024 11:48
    Korisnici kredita sa fiksnim kamatnim stopama mogu ocekivati fiksne kamate kao i do sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.