Od sutra jeftiniji gas i struja za privredu, veće akcize i na derivate nafte, poznate i cene goriva

Cene energenata za privredu biće smanjenje i to gasa za oko 15 odsto, a struje za oko 20 odsto, dok će cene za građane ostati iste.
Od sutra jeftiniji gas i struja za privredu, veće akcize i na derivate nafte, poznate i cene goriva
Foto: Pixabay
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović kaže da se nada da će se pojeftinjenje energenata za privredu pozitivno odraziti i na cene proizvoda i usluga.
 
Od 1. maja važiće i uvećane akcize na gorivo, a danas su objavljene nove cene benzina i dizela koje će važiti do 10. maja, o čemu opširnije OVDE.
Vlada Srbije nedavno je odlučila da uskladi akcize sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2023. godini tako da će nova akciza za bezolovni benzin biti viša 4,75 dinara, odnosno 5,70 dinara kad se uračuna i PDV koji će biti veći zbog povećane akcize.
 
Akciza na dizel porašće 5,86 dinara sa PDV, a akciza na TNG 4,45 dinara kad se uračuna porez.
Cene goriva na pumpama Srbije od 26. aprila do 30. aprila nisu se menjale u odnosu na prethodnu odluku o cenama, tako da je maksimalna maloprodajna cena litra BMB 95 198 dinara, a dizela 206 dinara za litar. 
 
To su cene potvrđene u petak, 26. aprila, a danas su objavljene nove.
 
Tako će evrodizel do 10. maja koštati 205 dinara, što je jeftinije za dinar nego do sada, dok će benzin poskupeti četiri dinara i koštaće 202 dinara. Akcize su prethodno uvećane oko osam odsto u oktobru prošle godine što se prelilo na cenu goriva.
 
Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković nedavno je za Euronews Srbija rekao da je odluka o usklađivanju akciza došla u najgore vremene zato što je, dodaje, cena sirove nafte koja se posle na neki način prelije i u cene derivata na pumpama, u rastu tako da postoji opasnost da će doći i do 100 dolara po barelu. 
 
Atanacković smatra da se svako povećanje akciza prelije na krajnjeg potrošača. 
 
On je podsetio na to da su akcize povećane i u oktobru prošle godine oko osam odsto i naveo da je ovo poslednje povećanje sa PDV-om koje će važiti od 1. maja oko šest dinara, približno kao i ono prošlog oktobra. 
 
Cene evro dizela i benzina evro premijum BMB 95 Uredbom Vlade Srbije ograničene su do 27. jula, odnosno Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte je krajem januara ove godine produžena za još šest meseci i važi do 27. jula.
 
Ekonomista Aleksandar Stevanović nedavno je rekao za Euronews Srbija da, ako je na snazi Uredba o ograničenju cene derivata nafte, u tom slučaju jedino ovaj višak od povećanja akciza može da se ostvari tako što će se neko odreći dela svog kolača - ili maloprodaja ili rafinerije. 
 
On je rekao da Vlada Srbije produžava važenje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte i utvrđuje najvišu maloprodajnu cenu derivata nafte, a da nema nikakvog razloga da ona i dalje važi. 
 
Kakve će biti cene energenata do kraja godine?
 
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović nedavno je rekao da gas za industrijske potrošače od 1. maja pojeftinjuje za oko 15 odsto, dok cena za domaćinstva ostaje ista.
 
"Ova cena za domaćinstva je ustaljena pre 13 godina pri ceni od 137 dolara što je sada daleko od realne cene gasa koja je oko 300 do 310 dolara, koliko mi imamo po naftnoj formuli", rekao je on nedavno za Tanjug.
 
Bajatović je istakao da kada energenti treba da poskupe, to se odmah unapred odrazi na cenu, jer je tu rizik koji smatraju trgovački lanci i proizvođači, ali kada treba nešto da pojeftini, onda postoji opreznost.
 
"U ovom momentu, ono što mislim da će se desiti, a već se dešava, to je pad inflacije", rekao je on i dodao da je njegova procena da se cene energenata u Srbiji do kraja godine neće mnogo menjati i da će cena grejanja biti takva da može da je plati svako ko koristi gas u svom domaćinstvu.
 
Bajatović je objasnio da će gas za industrijske potrošače koji čine količinski 85 odsto potrošača od 1. maja pojeftiniti jer su se stvorili uslovi za to.
 
"Mi imamo onaj čuveni ugovor o dve milijarde kubika gasa koju su dogovorili predsednici Srbije i Rusije, Vučić i Putin i taj ugovor će biti do maja 2025. godine aktivan", rekao je on.
 
Kako je istakao, od 1. aprila, Srbija nema više potreba i da troši veće količine gasa koje su vanredne i skuplje, a neće trošiti ni taj energent iz skladišta gde postoji dodatna cena skladištenja i ona učestvuje u ceni gasa od 10 do 20 odsto.
 
On je naglasio i da je dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i sa ministarstvima finasija i energetike, da se sve cene svedu na ono što u ovom momentu može da se uradi i da to budu komercijalne cene, ali cene koje su zasnovane na realnosti i po kojima se Srbija danas snabdeva gasom.
 
Bajatović je naglasio da Srbija trenutno ima gasa dovoljno za sledeću grejnu sezonu, navodeći da je skladište gasa u Banatskom dvoru puno, ima 380 miliona metar kubnih tog energenta i da u Mađarskoj imamo još 160 miliona i to je sve plaćeno.
  • Goran

    01.05.2024 08:14
    Lepo
    Moramo pomoci stranim investitorima,a najvise kinezima,a tu je i bagra iz sns-a koja ima neke robovlasnicke firme.Budale u obliku srpskog naroda ce platiti razliku
  • Eon

    01.05.2024 07:58
    NIKAD bolje
    Samo bez gunđanja. Uživajte u zlatnom dobu.
  • ?

    01.05.2024 00:43
    ?
    Ne mogu da verujem kako su pametni,i Ajnštajn bi im pozavideo.
    Kad kažu biće i gore jer bi barel mogao da ide na 100 dolara. Pa koliko znam barel je koštao i više od 100 dolara a benzin je bio 160 dinara na pumpama.
    Kakvi lazovi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.