U Beču preminuo Robert Hamerštil, slikar poreklom iz Vršca

Slavni austrijski slikar srpskog porekla Robert Hamerštil preminuo je u 87. godini, u bolnici u Beču, preneo je danas RTS.
Robert Hamerštil umetnik je čija platna krase prestižne galerije, jedan od umetnika koje je bečki muzej Leopold uvrstio u svoju stalnu postavku pored Gustava Klimta, Egona Šilea i Oskara Kokoške.
 
Rođen je 1933. godine u Vršcu, a motivi rodnog grada često su bili motivi na njegovim slikama.
 
Počasni je član Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, a od 2010. i počasni građanin grada Vršca.
 
Rodnom gradu poklonio je stotinak svojih vrednih dela, a izložena su u muzeju u selu Gudurica pored Vršca, rodnom mestu Hamerštilove majke.
 
Prema više navoda u literaturi "jedan od vodećih slikara i grafičara u svetu danas" imao je više od 120 samostalnih i 50 grupnih izložbi. Izlagao je u najpoznatijim svetskim galerijama.
 
Njegova dela su u vlasništvu najpoznatijih muzeja i galerija Evrope i Severne Amerike.
 
Dobitnik je više od 20 visokih nagrada i priznanja u Austriji, Mađarskoj, Francuskoj, Bugarskoj, Nemačkoj, Srbiji, Italiji, Vatikanu i Poljskoj. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.