Golubović: "Dara iz Jasenovca" ne ispunjava kriterijume za Oskara

Srdan Golubović, reditelj filma "Otac", povodom izbora srpskog kandidata za Oskara u kategoriji Najbolji međunarodni film, ističe da izbor nije bio transparentan, te da je potpuno izgubio legitimitet.
"Proces izbora srpskog kandidata od samog početka je pratila netransparentnost i kršenje procedure. Mi smo mnogo pre donošenja odluke Filmskom centru Srbije uputili niz pitanja na koja nikada nismo dobili konkretan odgovor", kaže Golubović za Danas.
 
Kako objašnjava, prvo među postavljenim pitanjima je - zašto FCS nije radio po uputstvu koji je sam izradio?
 
"Po kom kriterijumu je birana komisija? Zašto imena članova nisu javno objavljena? Da li je napravljena konstitutivna sednica komisije? Zbog čega je jedan član koji je trebalo da bude predsednik, odmah istupio iz komisije? Zbog čega je druga članica komisije podnela neopozivu ostavku? Da li je neko proverio da li svi prijavljeni filmovi ispunjavaju kriterijume po kojima bi mogli da se kandiduju? Da li su prijavljeni filmovi imali premijeru, javno prikazivanje, da li su bili na redovnom bioskopskom repertoaru na teritoriji Republike Srbije sedam dana u kontinuitetu kao što nalažu pravila", ističe Golubović, podsećajući da je srpski predstavnik izabran 30. novembra u poslednjem trenutku budući da je 1. decembar bio krajnji rok za prijavu kandidata. 
 
Kada je reč o izabranom filmu, "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića, Golubović kaže da on ne ispunjava kriterijume.
 
"Taj film nije javno prikazivan u Srbiji. On nije dostupan ni stručnoj ni široj javnosti. Sedmodnevno prikazivanje u Domu kulture u Gračanici nije javno prikazivanje. Datumi tih projekcija su objavljeni preko noći, tek po izlasku novinskih članaka o tome da film nije bio u distribuciji, a kao rezultat pritiska javnosti, pre svega udruženja i asocijacija. Možda to formalno može da se vodi kao legalno i dovoljno, ali suštinski to nije. Javno prikazivanje podrazumeva prikazivanje filma u celoj Srbiji i mogućnost da to vidi široka publika. To podrazumeva kritike filma", smatra Golubović.
 
Premijera ovog filma zakazana je za 22. april 2021. na dan proboja Jasenovca i on će svoju distribuciju imati 2021. godine.
 
Golubović naglašava da se ova pitanja tiču, ne samo legalnosti, već i etičnosti.
 
"Imam poštovanje prema Antonijeviću, kao kolegi i reditelju i u ovome nema ničega ličnog. Ovo je pitanje legalnosti, ali pre svega profesionalnih fer pravila. Smatram da jedna velika tema kao što je tema filma 'Dara iz Jasenovca' ne zaslužuje da život počne isprljana skandalima i lošim odjekom u javnosti", navodi reditelj.
 
Među kandidatima koji su bili u izboru za domaćeg predstavnika bio je i film Srdana Golubovića "Otac" koji je prikazan na festivalu u Berlinu, gde je osvojio dve nagrade, uključujući i nagradu publike. Domaću premijeru imao je na FEST-u, nakon čega je bio u bioskopskoj distribuciji u Srbiji. Imao je izuzetno afirmativne kritike u najznačajnijim svetskim filmskim časopisima. Otkupljen je za bioskopsku distribuciju u velikom broju zemalja Evrope. 
 
Producentkinja Jelena Mitrović izjavila je ranije za Danas da se stiče utisak da je ceo proces izbora kandidata bio skriven, te da su do producentskih kuća dolazile oprečne informacije, dok se, istovremeno, u pojedinim medijima vodila kampanja za film "Dara iz Jasenovca". 
 
Zbog neregularnosti izbornog procesa, Filmskom centru Srbije obratila su se i tri udruženja filmskih radnika - Asocijacija filmskih reditelja, Udruženje dokumentarista DokSrbija i Udruženje producenata Srbije. 
  • Lepi Brka

    06.12.2020 01:25
    Utuk Vuketu
    "Da li to nekome smeta sto je snimljen i sto ce biti prikazan, na svetskoj sceni film o Jasenovcu."

    1. Đe ti je znak za pitanje? (ovakvoga izgleda ????)
    2. Đe si pročita da "nekome smeta sto je snimljen i sto ce biti prikazan, na svetskoj sceni film o Jasenovcu"? (opet znak pitanja, ka da te je napa)
    3. Je l' voliš sa salamom i kečapom ili sa salamom i majonezom?
  • vuke

    03.12.2020 03:55
    Golubovic. "Dara iz Jasenovca"
    Da li to nekome smeta sto je snimljen i sto ce biti prikazan, na svetskoj sceni film o Jasenovcu.
  • Đesanka Maxim

    02.12.2020 13:35
    Vremeplov rules!
    Koji je bio poslednji pomeren rok za prijavu?
    - 16. novembar
    (http://www.fcs.rs/produzen-rok-za-prijavu-kandidata-za-nagradu-oscar-americke-filmske-akademije/)

    Kada je Dara u domu kulture u Gračanici premijerno prikazana?
    - 25. novembra
    (https://rtv.rs/sr_lat/kultura/premijera-filma-dara-iz-jasenovca-danas-u-gracanici_1182193.html)

    Koji su bili uslovi konkursa?
    http://www.fcs.rs/new/wp-content/uploads/2016/02/Uputstvo-o-izboru-kandidata-za-nagradu-Oskar.pdf

    Da li su pravila važna?
    - Ma samo nosim tetki lekove. A što me pitaš za politiku?
    (http://gracanicaonline.info/2020/11/27/film-dara-iz-jasenovca-nedelju-dana-u-gracanici/)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.