Mensa slavi 70 godina postojanja, veliki uspesi i u Srbiji

Mensa, najveća i najstarija volonterska organizacija visoko inteligentnih osoba, slavi 70 godina postojanja.

Godine 1940, advokat Roland Berrill, naučnik Dr. Lance Ware i profesor psihologije Sir Cyril Burt, došli su na ideju da osnuju udruženje za čije članstvo je potrebno zadovoljiti samo jedan kriterijum, visoki IQ. Nakon rata koji je opustošio svet, ideja je dobila na značaju, te je prvog oktobra 1946. godine ona i sprovedena u delo.

Tokom sedam decenija postojanja, Mensa je prerasla u globalno društvo sa oko 135 hiljada članova u preko 100 zemalja. Prešla je dug put od savetodavnog aristokratskog udruženja, kako je to u početku koncipirano, do apolitičke, socijalno, verski i rasno neutralne organizacije koja je aktivna širom planete.

Osnovni cilj Mense je da stvori inspirativnu i zabavnu sredinu za svoje članove i omogući im učešće u širokom spektru društvenih i kulturnih aktivnosti, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu. Utvrđivanje inteligencije i njena primena za dobrobit čovečanstva su deo misije Mense koja se posebno zalaže za otkrivanje i razvoj darovitosti.

"Ovom prilikom ukazujemo i na međunarodne uspehe Mense Srbije koje su doprinele visokom ugledu koji naša zemlja uživa u Mensinoj porodici: Srbija ove godine ima Leadership Exchange ambasadora u svetskoj Mensi. Držeći predavanja na najvećim svetskim okupljanjima Mense kao član šestočlanog odbora ambasadora, jedan od njegovih zadataka je promocija razvoja umnih sposobnosti kroz specijalizovane igre. Mensa Srbije više od 10 godina ima svog predstavnika u odboru svetske Mense za darovitu omladinu. Ove godine naš predstavnik pokreće projekat 'Mensa za roditelje' na međunarodnom nivou", navode u ovoj organizaciji i dodaju da je Srbiji poverena organizacija najvećeg evropskog okupljanja Mense (EMAG), pa će 2018. godine Beograd imati priliku da ugosti više od 500 članova Mense iz celog sveta.

Prošle godine Mensa Srbije je bila organizator kongresa direktora svetske Mense (IBD) na kojem je bilo oko 150 gostiju iz celog sveta, a najznačajniji godišnji događaj svetske Mense je održan u Novom Sadu, u skladu sa visokim standardima.

"Uspešnom organizacijom Mensa Srbije se predstavila kao pouzdan partner, a Srbija kao poželjna destinacija. Tom prilikom su gosti posetili Suboticu, Beograd kao i niz drugih mesta u okviru turneje po celoj Srbiji. Da je u pitanju izuzetno prestižan događaj govori i podatak da se ove godine isti kongres se održava u japanskom gradu Kjotu, a pre Novog Sada su to bili London, Kalgari, Dubrovnik...
", zaključuju u Mensi. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija