Svet će do kraja godine na aplikacije potrošiti 100 milijardi dolara

Veliki razvoj bogatog tržišta aplikacija, koje su u svetu pametnih uređaja postale gotovo svakodnevna potreba, osigurao je i poprilično veliku zaradu onima koji se izradom aplikacija bave.
Svet će do kraja godine na aplikacije potrošiti 100 milijardi dolara
Foto: Pixabay
eTako će do kraja ove godine potrošnja na globalnom tržištu aplikacija, putem raznih prodavnica aplikacija kao što su AppStore, Play Store i druge, biti 'teška' više od 100 milijardi dolara, a analitičari procenjuju kako će taj iznos na godišnjem nivou do 2022. godine povećati i iznositi oko 156 milijardi dolara.
 
Područje Azije, posebno Kina, i dalje zadržava svoje mesto najvećeg tržišta aplikacija koje se naplaćuju, pa tako 40 odsto ukupne potrošnje odlazi upravo na Kinu. 
 
Kako piše "TechCrunch", izveštaj pokazuje kako raste i potrošnja po pojedinačnom korisniku, pa je tako prosečno 2017. godine korisnik trošio 20,94 dolara na aplikacije, a procenjuje se kako će taj iznos biti 25,65 dolara u 2022. godini.
 
Veliki uticaj u potrošnji imaće azijske zemlje, uključujući Indiju, Indoneziju i Vijetnam kao i ruralni delovi Kine. Na području Amerike rast će predvoditi Brazil, dok će na području Evrope to biti Ukrajina, Poljska i Rusija. 
 
Stabilna i "odrasla" tržišta poput onog američkog i japanskog će svoj očekivani porast potrošnje na tržištu aplikacija doživeti 2022. godine. I dalje će zadržati visok procenat preuzimanja, pa će tako SAD beležiti prosečno 21 odsto novih preuzimanja godišnje po pojedinačnom uređaju, a u Japanu će iznositi 15 odsto. 
 
Najviše sredstava na aplikacije trošiće se u Kini, SAD-u, Južnoj Koreji i Nemačkoj. Kina će biti daleko u vođstvu, pa se tako predviđa kako će zabeležiti porast od 107 odsto, i s 30,2 milijarde dolara zabeleženo u 2017. godini skočiti na 62,4 milijarde koliko se predviđa za 2022. godinu. 
 
Najveću potrošnju, po uređaju, imaće Japan i to čak šest puta više od globalnog predviđanja, pa će iznos koji Japanci troše na kupovinu aplikacija biti 140 dolara u 2022. godini.
 
SAD će udvostručiti svoju potrošnju, pa bi tako prosečno trebalo da troše 60 dolara na godinu za kupovinu aplikacija. Najviše se kupuju igre, ali očekuje se i porast potrošnje za ostale aplikacije, kao što su aplikacije za upoznavanje, slušanje muzike i gledanje videa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija