Dešifrovan genom jedne od najsloženijih biljaka

Francuski naučnici saopštili u da su dešifrovali genom ruže, što je veliki korak ka proizvodnji novih vrsta ruža koje bi bile otpornije.
Dešifrovan genom jedne od najsloženijih biljaka
Foto: Pixabay
"Posle osam godina istraživanja uspeli smo da dešifrujemo sekvencu DNK odličnog kvaliteta", rekao je Moamed Bendaman, naučnik u laboratoriji za reprodukciju i razvoj biljaka u Lionu. Prema njegovim rečima, to predstavlja izuzetno otkriće zbog složenosti genoma ruže. 
 
Dešifrovanje genoma, koji čini skup gena u lancu DNK predstavlja odlučujući faktor koji je neophodan za bolje razumevanje gena koji utiču na svojstva određene biljke. Naučnici veruju da će ruže moći da se uzgajaju na štedljiviji način u oblasti upotrebe pesticida i da će moći da se podstiču novi obllici, boje i mirisi.
 
Bendaman je rekao da je u genomu ruže otkriveno 36.377 gena što je čini jednom od najsloženijih biljaka. 
 
Ruža je cvet koja se najviše gaji kao ukrasna biljka ali se u široj proizvodnji koristi za pravljenje parfema. Francuska je poznata po uzgoju ruža za parfeme i kozmetiku. Od prvobitnih desetak vrsta ruža, raznim ukrštanjem danas u svetu ima oko 35.000 vrsta ruža, cveta poznatog po lepoti koju neki opisuju kao "kraljicu vrta". Ruža je od antičkih vremena sinonim za ljubav, strast, čistotu i lepotu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija