Zvučnik bez znanja vlasnika snimio privatni razgovor i poslao ga drugima

Bez ikakvog znanja stanara, pametni zvučnik počeo je da snima njihov razgovor i snimak poslao osobi s liste kontakata.
Okruženi smo sa sve više pametnih uređaja povezanih s internetom te je sve veća opasnost da bi neko mogao hakovati te uređaje i prisluškivati njihove vlasnike.
 
Međutim, slučaj jednog američkog bračnog para iz Portlanda pokazao je kako za prisluškivanje nisu potrebni hakeri, već Amazonov pametni zvučnik Echo i glasovni asistent Alexa.
 
Nedugo nakon razgovora koji su vodili u četiri zida svoje kuće, ovaj par pozvao je njihov prijatelj i poručio im da odmah isključe sve uređaje povezane s internetom jer ih jedan od tih uređaja snima i on je dobio snimak tog njihovog privatnog razgovora.
 
Muškarac i žena ostali su u potpunom šoku te se ispostavilo da je glavni krivac za ovaj problem Amazonov pametni zvučnik Echo i asistent Alexa.
 
Naime, Amazon je nedavno uveo opciju slanja glasovnih poruka putem pametnih zvučnika te je ovaj par (nesvesno) aktivirao Echo zvučnik i slučajno "naredio" Alexi snimanje glasovne poruke i njeno slanje osobi s liste kontakata. Oni toga, dakle, nisu bili svesni, a zvučnik je snimio njihov razgovor i poslao ga kontaktu iz adresara.
 
Par je o ovome obavestio i Amazon – Bezosova kompanija sprovela je istragu te su zaključili kako je reč o vrlo retkom događaju i obećali su da će preduzeti sve što mogu kako se slične stvari više ne bi događale.
 
Splet okolnosti i pogrešna interpretacija razgovora
 
Naime, zvučnik Echo "probudio" se jer je u razgovoru u pozadini prepoznao reč Alexa, nakon čega je par u razgovoru spomenuo kako bi trebalo poslati poruku (pri tome, naravno, nisu mislili da bi Alexa trebalo da pošalje poruku). Echo je upitao kome treba poslati poruku, a kada su muž i žena u razgovoru spomenuli jedno ime s liste kontakata, Amazonov glasovni asistent ponovo je spomenuo da li poruku treba da pošalje toj osobi pa je iz razgovora ovog para shvatio da može.
 
Ovo nije prvi put da Alexa razgovore između ukućana prepoznaje kao naredbe upućene njoj, ali u ovom slučaju glasovni asistent je pogrešio više puta, a u razgovoru za medije par je rekao kako su Amazonovi uređaji ugrozili njihovu privatnost te da nema šanse da ikada više aktiviraju Echo zvučnike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija