Naučnici rešili tajnu obojenih pojaseva Jupitera

Tajna Jupiterovih obojenih pojaseva rešena je u studiji o međudelovanju između atmosfere i magnetskih polja, objavili su australijski naučnici.
Naučnici rešili tajnu obojenih pojaseva Jupitera
Foto: Pixabay
Jupiter, najveći planet u Sunčevom sistemu, plinovit je, većinom od vodonika i helijuma, te nema čvrste površine kao Zemlja.
 
Slično Zemljinim vazdušnim strujama, koje su ključne za vreme i klimatske sisteme, nekoliko snažnih vazdušnih struja kreće se od zapada prema istoku Jupiterove atmosfere i usput nosi oblake amonijaka koji formiraju obojene pojaseve u nijansama bele, crvene, narandžaste, smeđe i žute.
 
Donedavno je bilo malo poznato šta se događa ispod Jupiterovih oblaka.
 
"Naučnici su dugo raspravljali koliko duboko vazdušne struje dosežu ispod površine atmosfere Jupitera i drugih plinovitih divova te zašto se ne pojavljuju u unutrašnjosti Sunca", kazao je Navid Konstantinou, šef istraživanja na Australijskom nacionalnom univerzitetu. 
 
Novi dokazi s NASA-ine svemirske letelice Juno pokazuju kako te vazdušne struje dosežu dubine i do 3.000 kilometara, kazali su naučnici u saopštenju.
 
Džefri Parker, saradnik studije s američke Nacionalne laboratorije Livermore, rekao je kako njihova teorija pokazuje da vazdušne struje potiskuje snažno magnetsko polje.
 
"Plin je u unutrašnjosti Jupitera magnetizovan, zato smatramo da naša nova teorija objašnjava zašto vazdušne struje idu toliko duboko ispod površine atmosfere plinskog diva, ali ne i dublje", kazao je Parker.
 
On je dodao da nema kontinenata i planina ispod atmosfere Jupitera koje bi ometale put vazdušnim strujama.
 
Istraživanje je objavljeno u časopisu "The Astrophysical Journal" u sredu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.