Japanska kapsula na Zemlju donela uzorke asteroida

Nakon pređenih više od pet milijardi kilometara, japanska kapsula koja se odvojila od svemirske sonde "Hayabusa 2" na Zemlju je donela dragocene uzorke prikupljene na asteroidu.
Japanska svemirska agencija Jaxa objavila je da je primila radijske signale iz male kapsule koja je sletela u Australiju. Kapsula sadrži sakupljeni materijal koji je star 4,6 milijardi godina, odnosno iz najranijeg doba Sunčevog sistema, rekao je menadžer misije Makoto Jošikava iz agencije Jaxa.
 
Sonda "Hayabusa 2", veličine frižidera, lansirana je u decembru 2014.
 
Kapsula s uzorcima ušla je u Zemljinu atmosferu nešto pre 2:30 u nedelju ujutro po japanskom vremenu i stvorila vatrenu kuglu poput traga zvezde padalice.
 
"Konačno se vratila nakon šest godina", rekao je komentator japanske svemirske agencije.
 
Kapsula je sletela u pustinju na jugu Australije gde će je na području od oko 100 kvadratnih kilometara pronaći pomoću signala koje emituje. 
 
Sletanje kapsule označava kraj misije započete u 2014. lansiranjem "Hayabuse 2" iz Japana. Ta sonda će se sada preusmeriti ka drugom asteroidu u blizini Zemlje na koji bi trebalo da stigne za oko 10 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija