Američki tužioci protiv Zakerbergove ideje da napravi Instagram za decu

Grupa od 40 američkih državnih tužilaca apelovala je na izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga da odustane od planova za lansiranje verzije Instagrama za decu mlađu od 13 godina.
Američki tužioci protiv Zakerbergove ideje da napravi Instagram za decu
Foto: Youtube screenshot (Y Combinator)
"Korišćenje društvenih medija može biti štetno po zdravlje i dobrobit dece koja nisu opremljena da se snalaze u izazovima naloga na društvenim mrežama", rekli su zvaničnici u pismu koje su potpisali i generalni advokati Okruga Kolumbija i tri američke teritorije, prenosi Rojters.
 
Dodaje se i da Fejsbuk u prošlosti "nije uspeo da zaštiti dobrobit dece na svojim platformama".
 
U dvostranačkom pismu, koje su potpisali generalni tužioci iz Njujorka, Teksasa, Kalifornije, Masačusetsa, Nebraske, Mičigena, Ohaja, Jute, Vermonta i Kentakija i drugih, navodi se da "izgleda se da Fejsbuk ne podmiruje potrebu, već je stvara, jer se ova platforma prvenstveno obraća deci koja inače nemaju ili ne bi imala Instagram nalog".
 
U pismu se kaže da su izveštaji medija iz 2019. godine pokazali da je Fejsbukova aplikacija Mesendžer Kids, namenjena deci uzrasta od šest do 12 godina, "sadržala značajnu grešku u dizajnu koja je deci omogućila da zaobiđu ograničenja na mrežnim interakcijama i pridruže se grupnim ćaskanjima sa strancima koje prethodno nisu bili odobrili roditelji dece".
 
Prošlog meseca, Kampanja za detinjstvo bez reklama takođe je pozvala Zakerberga da ne kreira verziju aplikacije za razmenu fotografija, rekavši da će ih to dovesti u "veliki rizik".
  • dara

    12.05.2021 00:15
    nije on sav svoj
    ludak, za decu instagram?? ... ima li taj čovek mozga ili mu u glavi samo dolari ..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).