VIDEO: Na Tajlandu vakcinacija uz pomoć robota - 12 doza za četiri minuta

U trenutku kada se Tajland bori sa najgorim talasom korona virusa, istraživači u zemlji razvili su mašinu za efikasnije korišćenje doza vakcine protiv kovida19 i optimizaciju nedovoljnih zaliha.
VIDEO: Na Tajlandu vakcinacija uz pomoć robota - 12 doza za četiri minuta
Foto: Pixabay
Sistem "AutoVak" koristi ruku robota i za četiri minuta može da izvuče iz bočice 12 doza vakcine Astrazeneka, prema istraživačima sa Univerziteta Čulalongkorn, koji su izumeli mašinu koja se od ponedeljka koristi u univerzitetskom centru za vakcinaciju, prenosi Rojters.
 
Kako navode tajlandski naučnici, to je za 20 odsto više od standardnih 10 doza koje se ručno uzimaju, a mašina trenutno radi samo na dobijanju više doza vakcine Astrazeneka, na čijim bočicama je navedeno da mogu dati 10 do 11 doza.
 
"Mašina sa tačnošću garantuje da možemo dobiti dodatnih 20 odsto iz svake bočice, a to znači da ako imamo AstraZeneka vakcine za milion ljudi, ova mašina može povećati broj doza za 1,2 miliona ljudi", saopštili su sa Univerziteta.
 
Tajland je držao kovid19 u velikoj meri pod kontrolom tokom većeg dela pandemije, ali zaraznije varijante poput Delte povećavaju broj slučajeva i smrtnih ishoda od aprila, što pojačava pritisak na vlasti da ubrzaju vakcinacije.
 
 
Do sada je oko devet odsto tajlandske populacije sa više od 66 miliona stanovnika potpuno vakcinisano, a dalju imunizaciju ometaju manje zalihe vakcina od predviđenih.
 
Tajlandski istraživački tim je saopštio da bi mogli da proizvedu još 20 jedinica AutoVak u roku od tri ili četiri meseca, ali da će im za proširenje biti potrebna državna sredstva i podrška, pošto prototipna mašina košta 76.243 dolara.
 
Oni navode da planiraju da naprave slične mašine za upotrebu na vakcinama Fajzer i Moderna i poručuju da one olakšavaju rad zdravstvenim radnicima, koji su zbog situacije često preumorni, i smanjuju šansu za ljudske greške.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija