Jedna video-igra rešila velike naučne zagonetke

Igrice nisu nužno najveće zlo za omladinu, kao što mnoge starije generacije misle.
Naprotiv, igrice nam mogu pomoći da razvijemo dragocene veštine i steknemo korisna znanja - a čak mogu da pomognu u razvoju nauke.
 
Ne čudi da se danas igrice za decu koriste kako bi se mladi motivisali na fizičku aktivnost, a takođe se upotrebljavaju u nastavnom programu u više zemalja sveta.
 
Igrice mogu da pomognu u rešavanju velikih svetskih problema - dokaz za to je priča o igrici Foldit.
 
Rešenje naučne misterije
 
Igrači te igrice su 2011. godine rešili molekularnu zagonetku koja je godinama zbunjivala naučnike. Rešenje zagonetke pomoglo je u razvoju masovnih lekova za AIDS i druge bolesti.
 
Više od jedne decenije, međunarodni tim naučnika pokušavao je da otkrije detaljnu molekularnu strukturu enzima za rezanje proteina iz virusa sličnog AIDS-u koji je čest kod majmuna.
 
Takvi enzimi, poznati kao retrovirusne proteaze, igraju ključnu ulogu u širenju virusa – pa ako naučnici mogu da otkriju njihovu strukturu, mogli bi da dizajniraju lekove da zaustave virus u njegovom širenju.
 
Strategija je upoređena sa dizajniranjem ključa koji će odgovarati jednoj od brava "majke prirode".
 
Problem je u tome što je enzime mnogo teško razbiti. Postoje milioni načina na koje se veze između atoma u molekulima enzima mogu formirati.
 
Igrica Foldit je pomogla u tome. Igrica je osmišljena tako da igrači mogu da manipulišu virtuelnim molekularnim strukturama. Virtuelni molekuli imaju ista hemijska pravila kao stvarni molekuli.
 
Zagonetka virusa majmuna bila je jedna od nekoliko nerešenih molekularnih misterija u svetu nauke. Zato su je naučnici postavili u igricu Foldit. Igrači igrice su uspeli da zadatak reše za desetak dana.
 
Istorija igrice Foldit
 
Igrica Foldit je kreirana od strane različitih odeljenja i laboratorija Univerziteta u Vašingtonu. Foldit istražuje proces kojim živa bića stvaraju primarnu strukturu proteina.
 
Određivanje načina na koji se primarna struktura proteina pretvara u funkcionalnu trodimenzionalnu strukturu - odnosno kako se molekul "savija" - je jako teško.
 
Foldit je pokušaj da se ovaj problem reši. Kako sve više igrača rešava više zagonetki, naučnici mogu da stvore bolje razumevanje ovih struktura proteina i prave nove lekove za unapređenje zdravlja i lečenje bolesti.
 
Uspeh igrice Foldit dolazi od stalnih povratnih informacija između programera i zajednice i stalnog niza novih zagonetki.
 
Igrica Foldit i kovid19
 
Igrica Foldit je bila značajna i tokom pandemije koronavirusa.
 
Na ćelijskom nivou, proteinske strukture mogu delovati kao ključevi za otvaranje brava koje štite ćelije od oštećenja.
 
Na primer, koronavirus, koji izaziva kovid19, poznat kao SARS-Cov-2, ima strukturu proteina nalik šiljku koja je posebno dobro oblikovana za otključavanje odbrambenog mehanizma ćelije. Zato virus lako ulazi u ćeliju i preuzima je.
 
Kada su naučnici mapirali oblik virusa, na igrici Foldit postavljen je izazov za igrače. Imali su zadatak da savijaju virtuelne proteine ​​u oblike koji bi mogli da se zakače za ključ koronavirusa i učine ga bezopasnim za ćeliju.
 
Hiljade rešenja sa igrice je poslato i ocenjeno tokom tri kruga takmičenja. Naučnici su onda odabrali 99 rešenja, 33 iz svake runde, koji će biti pretvoreni u stvarne proteine za antivirusne lekove protiv kovida19.
Igrači mogu da se takmiče solo za mesto na tabeli ili da rade zajedno sa grupom. Kolegijalna osobina igre je jedna od njenih najjedinstvenijih karakteristika, jer omogućava različitim ljudima da doprinesu važnim naučnim pitanjima.
 
  • NAIVAC

    14.11.2021 21:50
    Fantasticno
    Stvarno sam fasciniran informacijama koje sam procitao u tekstu.
    Sta moze da uradi armija inteligentnih glava.

    Nadam se da nema igara koje favorizuju zlo i pronalaze nove nacine kako da budu veoma ZLI.

    Mada sam siguran da se koriste i za te svrari

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.