Lansiranje novog svemirskog teleskopa odloženo nakon incidenta

Lansiranje novog teleskopa američke svemirske agencije NASA koji bi trebalo da zameni čuvenu Hablovu opservatoriju odloženo je kako bi se omogućilo stručnjacima da provere eventualna oštećenja.
Teleskop se proverava posle inicidenta na kosmodromu u Francuskoj Gvajani, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA).
ESA je sinoć u saopštenju navela da se incident dogodio kada su se tehničari pripremali da priključe svemirski teleskop Džejms Veb na adapter rakete nosača, kada se traka za stezanje iznenada olabavila.
"Odmah je sazvan Odbor za utvrđivanje nepravilnosti koji predvodi NASA, kako bi istražio i obavio dodatno testiranje da bi se sa sigurnošću utvrdilo da incident nije oštetio nijednu komponentu", saopštila je ESA.
 
U saopštenju se dodaje da teleskop neće biti lansiran pre 22. decembra - četiri dana posle prvobitno planiranog datuma 18. decembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija