Napravljen lepak od reciklirane plastike koji može da drži teret od 130 kilograma

Tim naučnika Nacionalne laboratorije Oak Ridž američkog Ministarstva energetike ORNL uspeo je da uobičajenu plastiku iz domaćinstva pretvori u lepak za višekratnu upotrebu.
Napravljen lepak od reciklirane plastike koji može da drži teret od 130 kilograma
Foto: Pixabay (ilustracija)

Mala količina tog lepka može da drži teret od čak 130 kilograma.

Novi lepak se može reciklirati i zadržava svoje performanse na temperaturama do 200 stepeni, pa se može koristiti i na visokim temperaturama.
 
Kako je navedeno, prednosti lepka u industriji i zaštiti životne sredine su u uštedi resursa i smanjenju otpada.
Testovima i pokušajima odvajanja materijala silom, utvrđeno je da ovaj lepak prevazilazi sve komercijalno dostupne lepkove i da je jedan od najtvrđih ikada napravljenih materijala.
 
Naučniči su objasnili da je jak lepak teško napraviti jer mora da bude i fleksibilan, te je izazov bio dodati čvrstinu fleksibilnom materijalu, a da ne izgubi na snazi.
 
Pretpostavka je da će naći primenu u vazduhoplovstvu, automobilskoj industriji i građevinarstvu, te se sada radi na komercijalizaciji i poboljšanju tehnologije.
 
Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances.

Teme

lepak

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija