VIDEO: Pratite uživo poletanje rakete na Mesec

Najmoćnija svemirska raketa trebalo bi za nekoliko sati da poleti sa Kejp Kanaverala.
Uprkos jakim električnim pražnjenjima oblaka tokom vikenda, NASA je potvrdila da se odbrojavanje nastavlja.
U skladu sa time počelo je punjenje rezervoara rakete gorivom, ali se i dalje pomno prati meteorološka situacija iznad Floride. NASA na društvenim mrežama uživo prenosi poletanje. 
 
Nakon oluja tokom vikenda, NASA je potvrdila da današnji termin za lansiranje i dalje stoji i da su munje preslabe da bi napravile problem raketi SLS, kapsuli "Orion" ili sistemima na zemlji.
 
Američka agencija za istraživanje svemira saopštila je da timovi nastavljaju sa planiranim lansiranjem u 14.33 časova (8.33 po lokalnom vremenu) iz Svemirskog centra "Kenedi" na Floridi.
 
 
Lansiranje kapsule "Orion" na najmoćnijoj raketi koja je ikada poslata u svemir prvi je korak ka ponovnom vraćanju ljudi na površinu Meseca.
 
"Orion" ovog puta neće imati posadu, jer je misija zamišljena, pre svega, kao provera svih hardverskih sistema, posebno potisnika i motora rakete SLS.
 
Ukoliko poletanje prođe kako treba, misija "Artemis 1" trajaće šest nedelja, obići će krug oko Meseca i napraviti dva preleta oko 100 kilometara iznad površine Meseca.
 
Naredna misija "Artemis 2" planirana je za 2024. i nosiće posadu, a 2025. godine trebalo bi da poleti misija "Artemis 3" čiji će glavni cilj biti da se dva astronauta ponovo spuste na površinu Meseca, prvi put posle 50 godina.
  • Miki

    29.08.2022 19:18
    Istorijskp poletanje rakete
    Prelepo!Neka je sa srecom!Dosta nam je raketa koji ubijaju ljude koje gledamo ovih dana i svaki dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija