Naučnici strahuju da bi energetska kriza mogla da ugasi Veliki hadronski sudarač

Naučnici pri Evropskoj organizaciji za nuklerno istraživanje strahuju da bi nastupajuća energetska kriza mogla da ugasi Veliki hadronski sudarač čestica.
Naučnici strahuju da bi energetska kriza mogla da ugasi Veliki hadronski sudarač
Foto: Pixabay

To je potvrdio čelnik CERN-a Serž Klode, koji je istakao da ta organizacija radi na mogućim rešenjima problema.

Najgori scenario je da Veliki hadronski sudarač (LHC) bude ugašen na neko vreme kako bi se smanjila potrošnja energije, rekao je Klode.
"Zabrinuti smo za stabilnost energetske mreže i trudimo se da na sve načine sprečimo restrikcije", kaže prvi čovek CERN-a, dodajući da će naučnici učiniti sve što mogu da LHC nastavi da radi i izbegnu gašenje sistema vrednog 4,4 milijarde dolara.
 
LHC je jedan od osam sudarača lociranih u džinovskom podzemnom kompleksu između Francuske i Švajcarske. Ujedno je i jedan od najvećih francuskih potrošača energije.
 
CERN zbog toga pregovara sa svojim snabdevačem energije, francuskim državnim gigantom EDF SA i želi da unapred dobija upozorenja ukoliko treba da smanji svoju potrošnju, kao i o eventualnim restrikcijama.

Teme

CERN
  • Nik

    08.09.2022 19:19
    Uh, velika šteta!
  • Dule

    06.09.2022 19:04
    @David
    Pocetak fakultetske godine je za mesec dana, PMF je na Limanu 1, prosetaj kejom udji u zgradu departmana za fiziku i pocni da posecujes neka predavanja, mozda ti nesto udje u glavu.
  • Nimbus

    06.09.2022 10:28
    @David
    To se zove naucno-istrazivacki rad. Nije ni predvidjen da ga razume velika vecina. Ali on iznedri mnoge izume. Tocak, parna masina, teleskop, vakcina, motor sa unutrasnjim sagorevanjem, struja, nuklearna energija,... pa cak i internet po kom ti komentarises gluposti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija