VIDEO: Neobična plava spirala na nebu Aljaske

Neobična plava spirala pojavila se na nebu iznad Aljaske tokom trajanja polarne svetlosti, a naučnici to povezuju sa nedavnim lansiranjem rakete SpaceX u vlasništvu Ilona Maska.
Naučnici smatraju da je uzrok pojave plave spirale na nebu u subotu najverovatnije ispuštanje viška goriva iz rakete, koja je lansirana tri sata ranije u Kaliforniji, prenosi Gardijan.
Rakete ponekad moraju da ispuste gorivo, a kada to čine na velikim visinama, gorivo se pretvara u led, saopštio je astrofizičar Don Hempton sa Univerziteta Ferbanks na Aljasci.
 
On je objasnio da, ukoliko sunčevi zraci obasjaju zaleđeno gorivo, a posmatrač je na Zemlji u mraku, ono se može videti kao ogroman oblak, ponekad u obliku spirale.
 
 
Neobičnu spiralu iznad Aljaske snimile su brojne kamere zaljubljenika u fotografiju i video-snimke koji su došli da zabeleže pojavu polarne svetlosti.
 
Raketa kompanije SpaceX lansirana je u petak uveče iz baze svemirskih snaga Vandenberg, u američkoj državi Kalifornija i ponela je u svemir 25 satelita, prenosi Gardijan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija