Astronomi pronašli planetu prekrivenu vulkanima, mogla bi sadržavati vodu

Astronomi su otkrili planetu za koju veruju da je prekrivena aktivnim vulkanima i da bi mogla sadržavati vodu na delu svoje površine.
Astronomi pronašli planetu prekrivenu vulkanima, mogla bi sadržavati vodu
Foto: Pixabay
Reč je o planeti pod oznakom LP 791-18 d udaljenoj oko 90 svetlosnih godina od Zemlje, koja se nalazi u sazvežđu Pehar, a koja veličinom odgovara našoj planeti. Ona kruži oko crvenog patuljka za koji je tidalno zaključana, što znači da planeta nema ciklus obdanice i noći kao Zemlja. Umesto toga jedan deo planete LP 791-18 konstantno "prži" sunčeva svetlost, dok je drugi uvek u mraku.
"Dnevna strana je verovatno prevruća da bi voda u tečnom stanju postojala na površini, ali količina vulkanske aktivnosti za koju smatramo da se događa na celoj planeti mogla bi održavati atmosferu, koja bi mogla omogućiti kondenzaciju vode na noćnoj strani", rekao je Bjorn Beneke, jedan od astronoma koji su proučavali planetu.
LP 791-18 sistem sadrži najmanje dve druge planete nazvane LP 791-18 b i LP 791-18 c, a ona s oznakom "c" je dva i po puta veća od Zemlje i ima više od sedam puta veću masu. Takođe, utiče na orbitu planete LP 791-18 d koja putuje eliptičnom putanjom oko sunca ovog sistema. Ta putanja znači da se planeta LP 791-18 d zapravo deformiše svaki put kada završi orbitu.
 
"Ove deformacije mogu stvoriti dovoljno unutrašnjeg trenja da značajno zagreju unutrašnjost planete i proizvedu vulkansku aktivnost na njenoj površini", navodi američka svemirska agencija NASA.
 
Veliko pitanje u astrobiologiji, polju koje proučava poreklo života na Zemlji i dalje jeste da li je tektonska ili vulkanska aktivnost neophodna za život. Osim što potencijalno stvaraju atmosferu, ovi procesi mogu izbacivati materijale koji bi inače potonuli i ostali zarobljeni u kori, uključujući one za koje mislimo da su važni za život, poput ugljenika", izjavila je koautorka istraživanja Džesi Kristijansen.
 
NASA, ESA i CSA već planiraju da koriste IR instrumente svemirskog teleskopa "Džejms Veb" za proučavanje planete LP 791-18 c. Tim koji je otkrio planetu LP 791-18 d smatra da je egzoplaneta "izuzetan kandidat za atmosfersko proučavanje".
 
Treba reći da je "penzionisani" teleskop Spicer pomogao u otkrivanju planete LP 791-18 pre nego što je NASA prestala da ga koristi 2020. godine. Ipak, Američke svemirske snage su ove nedelje dodelile grant od 250.000 dolara u svrhu istraživanja izvodljivosti aktivacije pomenutog teleskopa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija