TikTok mora da se izvini porodici zbog generisanih snimaka ubistva dečaka

TikTok će morati da se izvini porodici dečaka Džejmsa Bulgera, zbog širenja mučnih video snimaka generisanih veštačkom inteligencijom, koji prikazuju detalje njegovog ubistva.
TikTok mora da se izvini porodici zbog generisanih snimaka ubistva dečaka
Foto: Pixabay
Deniz Fergus, majka ubijenog mališana, čije je ubistvo šokiralo Veliku Britaniju 1993. godine, rekla je da su snimci njenog sina napravljeni uz pomoć veštačke inteligencije "više nego bolesni".
Na snimcima na TikToku prikazana je animirana verzija dvogodišnjaka, koji govori o svojoj fatalnoj otmici i ubistvu od strane dva desetogodišnja dečaka, prenosi BBC.
U razgovoru za "Miror", majka dečaka je snimke nazvala "odvratnim" i pozvala da se uklone sa TikToka.
 
"To je vraćanje mrtvog deteta u život. To je više nego bolesno. Video snimci nisu fer prema ljudima koji su izgubili decu. Mislim da ovi ljudi ne razumeju uznemirenje koje izazivaju", navela je ona.
 
Njen muž Stjuart Fergus kontaktirao je jednog od producenata ovih klipova, za kojeg se pretpostavlja da se nalazi na Filipinima, i zatražio da se video snimci uklone. Dobio je odgovor da "ne nameravaju nikoga da uvrede" i da žele da osiguraju da se slični incidenti "nikada više neće ponoviti", zajedno sa zahtevom da podrži i podeli njihovu stranicu.
 
U izjavi za BBC portparol TikToka je rekao da na toj platformi nema mesta za uznemirujući sadržaj ove prirode.
 
"Naše smernice su jasne, a to je da ne dozvoljavamo sintetičke medije koji sadrže ličnost mlade osobe. Nastavljamo da uklanjamo sadržaj ove prirode čim ga pronađemo", rekao je on i dodao da je kompanija preduzela mere protiv naloga koji su postavili sporne video snimke.
Snimci, koji su bili deo serije na TikToku prikazuju verzije nestale ili ubijene dece generisane veštačkom inteligencijom, uključujući Medlin Meken, koja je nestala na odmoru 2007.
 
"Miror" je izvestio da su neki od videosnimaka, na kojima su reči često izgovarane američkim akcentom i koji su takođe imali špansku i francusku verziju, pregledani na desetine hiljada puta pre nego što su uklonjeni i da su se pojavili bez upozorenja o sadržaju.
 
Kako podseća BBC, Džejms Bulger je 1993. godine bio sa majkom u tržnom centru u Mersisajdu, gde su ga namamili i oteli Džon Venables i Robert Tompson, tada stari samo 10 godina. Njegovo telo pronađeno je dva dana kasnije na železničkoj pruzi, nakon što su ga dečaci zlostavljali i mučili. Kasnije te godine, Tompson i Venables su postali najmlađa deca koja su ikada osuđena za ubistvo u Engleskoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.