VIDEO: Lansiran satelit za istraživanje okeana vredan 950 miliona dolara

SpaceX je lansirao satelit za istraživanje životne sredine za NASA-u.
VIDEO: Lansiran satelit za istraživanje okeana vredan 950 miliona dolara
Foto: Beta/AP
U pitanju je svemirska letelica od skoro milijardu dolara koja je preživela višestruke pretnje otkazivanja i sada je spremna da baci novo svetlo na klimatske promene.
Kako navode iz NASA-e i PACE-a, podaci će pomoći u boljem razumevanju kako okean i atmosfera razmenjuju ugljen-dioksid, ali će i otkriti kako aerosoli mogu da podstaknu rast fitoplanktona u površinskom okeanu.
"Okeani pokrivaju 70 odsto površine planete, a ipak su jedan od najmanje shvaćenih delova Zemljinog sistema. PACE će duboko unaprediti naše razumevanje kako okeani funkcionišu i kakav je život u njima", rekla je Karen Sent Žermejn, direktorka NASA-inog odeljenja za nauke o Zemlji.
 
 
Zakasnivši dva dana zbog jakih vetrova na mestu lansiranja, misija je počela u 1.33 časova ujutro po istočnom vremenu u četvrtak kada je devet motora prvog stepena koji su pokretali raketu SpaceX Falcon 9 oživelo, osvetlivši duboko noćno nebo preko Kejpa Kaneverala.
 
Priređujući spektakularnu predstavu, Falcon 9 se udaljio južnom putanjom iznad Atlantskog okeana nedaleko od istočne obale Floride.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija