Jedna od najsjajnijih kometa će proći pored Zemlje prvi put posle više od 70 godina

Uskoro bismo mogli da budemo svedoci jedne od najsjajnijih kometa koje periodično prolaze pored Zemlje, prvi put posle 71 godine.
Jedna od najsjajnijih kometa će proći pored Zemlje prvi put posle više od 70 godina
Foto: Pixabay (ilustracija)
Stručnjaci kažu da se kometa 12P/Pons-Bruks trenutno približava Zemlji. Za većinu nas to će biti jedini put u životu kada ćemo moći da je vidimo.
 
Očekuje se da će kometa do svoje najbliže tačke Suncu doći 21. aprila, a najbliže Zemlji 2. juna, procenjuju astrofizičari, piše Euronews.
Projekat virtuelnog teleskopa, onlajn usluga koju pruža Astronomska opservatorija Belatriks u Italiji, objavila je slike komete snimljene iz toskanskog grada Mančijana, koji se može pohvaliti nekim od najtamnijih neba na Apeninskom poluostrvu.
 
"Trenutno veoma lepa kometa prelazi preko noćnog neba. To je kometa 12P/Pons-Bruks. Ova kometa se naziva periodičnom. To znači da se kreće u orbiti oko Sunca, samo periodično ulazeći u unutrašnjost Sunčevog sistema da poseti tamošnjeg kralja, Sunce. Posle svakog perioda, u ovom slučaju na svaku 71 godinu, vraća se u svoj perihel", rekao je Đanluka Masi, direktor projekta virtuelnog teleskopa.
Kako je možemo videti?
 
Iako kometa neće biti vidljiva golim okom, kako kažu stručnjaci, uz dovoljno vedro noćno nebo i povoljne vremenske uslove, do kraja meseca se može posmatrati dvogledom ili teleskopom na severnoj hemisferi.
 
Kako se približava svom perihelu, najbližoj tački svoje orbite oko Sunca, počeće da bledi. Do juna će moći da je vide samo oni na južnoj hemisferi.
 
Sledeća prilika da vidite 12P/Pons-Brooks biće leta 2095.
 
Ova kometa redovno beleži ogromne skokove u osvetljenosti. Taj fenomen, koji se naziva i bljesak, posebno je uzbudljiv onima koji posmatraju nebo, kaže Masi.
Masi kaže da je Hejl-Bop kometa, jedna od najsjajnijih kometa u istoriji koja je proletela pored Zemlje, bila najneverovatnija koju je projekat virtuelnog teleskopa uhvatio. Ona je prošla svoj perihel u aprilu 1997. godine, dominiravši večernjim nebom i bila je vidljiva golim okom rekordnih 18 meseci.
 
"Ta kometa iz 1997. je za mene bila kraljica kometa. Dok su druge mnogo sjajnije komete bile vidljive u skorije vreme, kometa Hejl-Bop je i dalje bila pobednica jer je mesecima bila vidljiva golim okom", dodao je Masi.
  • Okrugli ćošak

    14.03.2024 20:16
    I ovu i Halejevu kometu jedino će videti i ovaj i sledeći put, sa zgrade predsedništva srbije, naš svevremenski vladar.
    On ne spava pa može da zeva u nebo po celu noć, ide mu u radni staž. Jedino politikom, kriminalom i nespavanjem, ovde postaješ besmrtan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija