Novinar oslobođen i neće biti izručen Egiptu

Državno tužilaštvo Berlina odlučilo je da Ahmed Mansur (52), novinar katarske televizije Al Džazira, koji je uhapšen za vikend na berlinskom aerodromu, neće biti izručen Egiptu gde mu preti smrtna kazna i da sme da ostane u Nemačkoj.
Državno tužilaštvo Berlina odlučilo je da Ahmed Mansur (52), novinar katarske televizije Al Džazira, koji je uhapšen za vikend na berlinskom aerodromu, neće biti izručen Egiptu gde mu preti smrtna kazna i da sme da ostane u Nemačkoj.

Prethodno, ali u istom pravcu reagovali su danas i Nemačko udrženje novinara (DJV) i političari iz redova demohrišćana i socijaldemokrata.

Predsednik DJV Mihael Konken je upozorio da kontrolisano pravosuđe Egipta ima brojne smrtne presude, pri čemu je, takođe, pitanje da li bi sudski proces protiv uhapšenog novinara mogao biti vođen prema standardima pravne države. "Mansur bi u domovini mogao da dobije i smrtnu kaznu", rekao je Konken.

Zamenik predsedavajućeg poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije u Bundestagu Rolf Micenih upozorio je na opasnost od izručenja i rekao da sudovi u Egiptu rade prema političkim smernicama i da su sve drugo - osim nezavisni.

Slično se izjasnio i političar Hrišćansko-demokratske unije Filip Misfelder koji je rekao da smatra problematičnim izručenja u zemlje, gde postoji smrtna kazna.

Sud u Kairu lane je u odsustvu osudio novinara Mansura, koji ima dvojno egipatsko i britansko državljanstvo, na 15 godina zatvora zbog optužžbe - da je mučio jednog advokata 2011. godine. On je uhapšen na berlinskog aerodromu "Tegel", dok se ukrcavao na let za Dohu.

Al Džžazira je saopšštila da je u pitanju lažžna optužžba i da je to pokuššaj da se ućutka Mansur koji je poznat televizije gledaocima u čitavom arapskom svetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet