Reakcije na hrvatsku blokadu Srbije na putu ka EU

Radna grupa za proširenje Evropske unije završila je sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23.
Holandija, kao predsedavajuća EU, saopštila je ranije da je spremna da organizuje otvaranje poglavlja 20. ili 21. juna.
 
Hrvatska je neformalno stavila do znanja da od Srbije očekuje da ukine regionalnu nadležnost svog suda za ratne zločine, garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i saradnju sa Haškim sudom.
 
Izvori u Evropskoj komisiji, naveli su da nijedan od tih zahteva nema direktne veze sa sadržajem poglavlja 23 i da bi svakako bilo pogrešno blokirati Srbiju na samom početku pregovora, koji tek treba da daju rezultate u oblasti vladavine zakona. U EK navode i da jedanaest zemalja članica EU ima slične zakone o univerzalnoj nadležnosti sudova za ratne zločine, zbog čega nema osnova da se ukidanje traži od Srbije. Da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasana odluka svih zemalja.
 
Nakon toga, EU treba da utvrdi svoju zajedničku pregovaračku poziciju, što može da potraje nekoliko nedelja, pa i meseci. Dalje odlaganje saglasnosti Zagreba moglo bi da znači da procedura neće biti završena do juna, odnosno - odlaganje otvaranja za neki kasniji datum. Polemika o stavu Hrvatske vodila se i među državnim zvaničnicima dve zemlje.
 
Reagovanja na hrvatsku blokadu pregovora o poglavlju 23
 
Povodom današnjih događanja u Briselu oglasio se šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, rekavši da se Austrija zalaže za dalji napredak u procesu pristupanja Srbije EU. Upitan da li Beč lobira kod Hrvatske da ne blokira otvaranje daljih poglavlja sa Srbijom, Kurc je rekao da je Austriji od velikog značaja verodostojna perspektiva članstva u EU za zemlje zapadnog Balkana.
 
"Dalje približavanje EU, tako i više stabilnosti i blagostanja, jeste u našem neposrednom interesu", naglasio je Kurc. Podvukao je da je Srbija važno sidro stabilnosti u regionu. "Pod premijerom Aleksandrom Vučićem sprovedene su važne reforme, posebno u ekonomiji i ostvaren značajan napredak u dijalogu sa Prištinom. Mi se zbog toga zalažemo za dalji napredak u pristupnom procesu Srbije", zaključio je Kurc.  
 
Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je da hrvatska predstavnica na sastanku u Briselu "nije imala instrukcije", te da je ta tačka skinuta sa dnevnog reda. Razgovori će biti nastavljeni naredne sedmice, rekla je Miščević.
 
"Hrvatska sada traži nove uslove koji ne stoje. Traže bolju saradnju sa Haškim tribunalom, a sam tužilac Serž Bramerc je tu saradnju pohvalio. Takođe, traže i ukidanje Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, koji pored Srbije ima još 11 zemalja članica EU. Njihov zahtev je i rešavanje problema manjina, a Srbija je Ustavom ustanovila prag za manjine koji im omogućava ulazak u Skupštinu Srbije", priča Miščević.
 
Pomenuta tačka će sad, kako je objasnila, stalno biti stavljana na dnevni red i "neće se ni pomerati, ni sklanjati, ni blokirati dok god ne dobiju zeleno svetlo iz Zagreba". Ona je podsetila da su sve ostale države članice EU saglasne da je ono što je Srbija uradila u akcionim planovima i predstavila kao elemente za otvaranje poglavlja 23 aposlutno u saglasju sa planovima EU.
 
"Nismo načisto ni šta se traži u ovom trenutku, ali znamo da od ovoga više zaista ne može da se uradi", rekla je Miščević. Ona je, međutim, naglasila da još uvek nije kasno da pregovori budu otvoreni u junu, a da bi eventualno njihovo odlaganje bilo štetno ne samo za Srbiju, već i za EU. "Mi očekujemo da će to biti, još uvek ima dovoljno vremena. Nadamo se da ovo neće u toj meri omesti da ne dođe do otvaranja poglavlja", rekla je Miščević. 
 
Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič je rekla da "Evropska komisija očekuje da se učine dalji koraci u postupku pregovora Srbije i EU o članstvu i otvaranju poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima i 24 o pravdi, slobodi i bezbednosti". Portparolka evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana i visoke evropske predstavnice Federike Mogerini, dodala je da je "rasprava o tome u toku i Komisija je spremna da krene napred čim se postigne tražena jednoglasnost članica EU".
  
"Vlada Republike Srbije zaprepašćena je odlukom Hrvatske da ne podrži evropski put Srbije. Za takvu odluku, Republika Hrvatska nije imala ni jedan jedini valjan razlog. Srbija je primila k znanju stav Republike Hrvatske i Srbija neće dozvoliti da je bilo ko u Evropi i svetu, pa ni Republika Hrvatska, na bilo koji način ucenjuje, ponižava i nipodaštava", navodi premijer Aleksandar Vučić. On poručuje da je Srbija zemlja slobodarskog naroda i da nikada neće biti "vreća za udaranje bilo kome".
 
Komitet za proširenje Saveta Evropske unije (COELA) je postigao saglasnost da se u junu otvori poglavlje 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, rekli su zvaničnici u EU koji su pratili sastanak. Bugarska je, rečeno je Beti, uoči sastanka COELA imala takođe neke primedbe na otvaranje poglavlja 24 (o pravdi, slobodama i bezbednosti), ali je to u prethodnoj razmeni mišljenja razjašnjeno i predstavnik Sofije je dao "zeleno svetlo" za pokretanje pregovora u junu o tom poglavlju.
 
Autor: agencije
  • G

    09.04.2016 16:37
    @Opravdano - "poštovani gospodine" Hrvatska upravo ima u svom krivičnom zakoniku pravo da sudi građanima Srbije na osnovu nadležnosti za ratne zločine. Njihov takav zahtev je logičan svakom neobrazovanom i mentalno poremećenom licu.
  • makijaveli

    09.04.2016 13:29
    sta je nejasno
    Niko da razumno objasni sta je tu tako nemoguce, da bi se ostvarila puna saradnja u regionu. Pa svi znamo da se u Srbiji i doneseni zakoni ne postuju, nego kako rezimu odgovara. Pa zasto je onda cudno sto se trazi ukidanje nadleznosti suda na sve novonastale zemlje bivse drzave. I saradnja sa Hagom je propisana za sve jednako, a ne kako ko hoce. Kao i zastupljenost manjina u Skupstini. Kao, postoji zakon o tome, ali se primenjuje samo ako si za rezim na vlasti ! Posebna je prica o tome kako je Vucicev rezima opredeljen Evropskim integracijama, dok sa druge strane svi rezultati pokazuju da je velika vecina gradjan protiv toga i vise zeli da bude, maltene Ruska gubernija, a istovremeno bi zeleli da zive i rade na zapadu. To su biseri Srpske stvarnosti.
  • Bananjeros

    09.04.2016 06:54
    E kakva smo mi banana država lad nam tamo neka hrvaCka blokira pregovore..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.