Ruski ministar razmatra tužbu protiv Njujork tajmsa zbog teksta o dopingu

Ministarstvo sporta Rusije odlučiće u naredna dva dana da li će tužiti list Njujork tajms, koji je optužio tu instituciju da je sprovodila poseban program dopinga za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine.

"Razmotrićemo danas ili sutra, pošto pravna služba donese zaključak. Takav zadatak je dodeljen timu nekoliko advokatskih firmi. Priznajem da postoji mogućnost podnošenja tužbe, videćemo", rekao je ministar sporta Rusije Vitalij Mutko.

Njujork tajms je nedavno objavio ispovest tadašnjeg direktora nacionalne antidoping laboratorije Grigorija Rodčenkova, koji je naveo da je program detaljno pripreman godinama i da je on sam razvio koktel od tri zabranjene supstance koji se mešao sa alkoholnim pićima i davan ruskim sportistima. Prema tvrdnjama, tokom OI u Sočiju je desetine ruskih sportista bilo dopingovano, među kojima i 15 osvajača medalja.

Mutko je rekao da su izveštaji stranih medija o navodnom dopingu deo informativnih napada na sport u Rusiji.

"Za mene tu nema ničeg iznenađujućeg. Informacioni napadi protiv ruskog sporta su i dalje u toku", rekao je Mutko.

Svetska antidoping agencija (WADA) u novembru prošle godine je suspendovala rusku laboratoriju i zatražila je doživotnu suspenziju za Rodčenkova. On trenutno živi na tajnoj lokaciji u Los Anđelesu i ima status uzbunjivača, zbog čega strahuje za ličnu bezbednost.

Rusija je u Sočiju osvojila 33 medalje, od čega 13 zlatnih. Na igrama pre tih osvojila je 15 medalja, od čega tri zlatne.

Mutko je ranije, u autorskom tekstu za britanski Sandej tajms, priznao da Rusija ima problem sa dopingom i da mu je veoma žao što oni koji su varali nisu uhvaćeni ranije.

Ruski ministar sporta je napisao da je država napravila ozbiljne greške i da se stidi zbog toga. Kako je naveo, biće učinjeno sve da se greške isprave i da Rusiji, između ostalog, bude dozvoljeno da učestvuje na takmičenjima pod okriljem Svetske atletske federacije, koja je suspendovala tu zemlju prošle godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.