Referendum u Mađarskoj neuspešan

Većina izašlih na referendumu u Mađarskoj glasalo je protiv evropskih kvota za prihvat izbeglica, ali izlaznost nije dostigla potrebnih 50 odsto da bi glasanje uspelo, rekli su izvori iz vladajuće konzervativne partije.

U 17:30 po lokalnom vremenu izlaznost je bila jedva 40 odsto, a birališta su zatvorena u 19 časova.

Zvaničnik nacionalne izborne komisije Andraš Pulai je priznao da verovatno izlaznost neće dostići granicu od 50 odsto potrebnu da referendum ima pravnu snagu.

Očekujući već nekoliko dana da bi izlaznost mogla da bude nedovoljna premijer Viktor Orban je stalno insistirao na tome da je prioritet koliki procenat će reći "ne" za prihvat izbeglica. Tu izgleda neće biti razočaran jer ankete pokazuju da su oni koji se protive evropskom planu raspodele kvota izbeglica pobedili sa velikom prednošću.

Oko 8,3 miliona glasača pozvano je da odgovori na pitanje "Da li želite da Evropska unija proglasi obavezan razmeštaj ne mađarskih građana u Mađarsku bez odobrenja mađarskog parlamenta".

Opozicija i nevladine organizacije za odbranu ljudskih prava pozvale su na bojkot ili na prazne listiće. Većina onih koji su izašli na glasanje su izgleda izabrali da glasaju "ne".

Pobeda "ne" glasa, koju nijedna anketa ne dovodi u pitanje, politički će ojačati Viktora Orbana u Mađarskoj i ojačati njegov imidž vođe populističke antiimigracione grupe u Evropi.

Tokom, 2015. godine 400.000 tražilaca azila u Evropi je prošlo preko Mađarske, većina njih pre nego što su podignute bodljikave žice na granici sa Srbijom i Hrvatskom.

  • Zivan

    03.10.2016 06:05
    Ipak, nesporno da Orban uživa veliku podršku...
  • ns

    03.10.2016 03:33
    Danas ljude samo novac interesuje bas ih briga za drzavu a kamoli tradiciju i kulturu...nema spasa.
  • rodoljub

    02.10.2016 21:19
    steta
    Ne mogu da verujem da su Madjari toliko neodgovorni i da ne shvataju znacaj ovog referenduma. Kada im se nabace dzihadisti i glavosece i prekriju Madjarsku, onda ce kukumaciti. Ne znam ko ce im onda biti kriv. Orban je retko hrabar drzavnik i patriota u ucmaloj i pokorenoj Evropi. Globalisti, americka korporativna mafija, ubacuju migrante u evropske drzave sa ciljem denacifikacije drzava. Posledice su razorne za domicilnu naciju. Nestaje nacionalna monolitnost, kultura, tradicija, istorija, nema nacionalne homogenizacije radi odbrane nacionalnih interesa i stvara se pogodno tlo za spoljno okupiranje drzave pod maskom demokratije, po razradjenom planu modernih neonacista - korporativne mafije pod zastavom SAD .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.