Poslanici EP za uvođenje viza SAD i Kanadi

Članovi Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta pozvali su u sredu Evropsku komisiju da poštuje pravila i donese privremene mere o suspenziji bezviznog režima za građane SAD i Kanade, koje ne poštuju načelo viznog reciprociteta.

Neki od evropskih poslanika rekli su da bi Parlament mogao Komisiju da pošalje na sud zbog nepoštovanja zakona.

Navodi se da evropski poslanici ne žele da razgovoraju o mogućim posledicama uvođenja viza za građane Sjedinjenih Država i Kanade i ističu da je postupak jasan u slučajevima kada neka treća zemlja ne poštuje vizni reciprocitet.

Holandska liberalna poslanica Sofi In't Veld i njena švedska koleginica Cecilija Vikstrem rekle su da bi Parlament mogao da pošalje „Komisiju na sud ne bude li poštovala pravila.

S druge strane, evropski komesar Avramopulos kaže da bi to bilo "„izuzetno kontraprodukivno" i zauzeo se da se to pitanje rešava "„strpljivom diplomatijom".

Kanada traži vize za građane Bugarske i Rumunije, a Sjedinjene Države od građana Hrvatske, Bugarske, Kipra, Poljske i Rumunije.

Amerikanci su nedavno su usvojili zakon koji bi mogao da pogoditi i građane zemalja Šengenskog sporazuma koji imaju dvojna državljanstva.
 

  • Y

    13.10.2016 16:09
    Uvesti!
    SAD su zemlja koja ignoriše brojne međunarodne pravne institucije (između ostalih i Međunarodni sud za ratne zločine), njihovi vojnici stacionirani u drugim zemljama odgovaraju američkom pravosuđu, a ne zemlje u kojoj se nalaze (setimo se saobraćajke u Makedoniji, gde su "ameri" pokosili nekoliko pešaka, pa nikom ništa, silovanja u Japanu - pa opet nikom ništa i sl.), ako reciprocitet važi za njihove državljanje, on se ne primenjuje za državljane pojedinih zemalja sa kojima takav sporazum postoji, vode politiku prinude i u politici, i u ekonomiji (protekcionizam, TIPP), ono što drugima nije dozvoljeno, i za šta osuđuju druge, njima jeste (i živo im se "friga")... Oni su sebe postavili iznad svih zakona, moralnih uzusa, i pokazuju prema drugima otvoreni prezir, aroganciju i licemerje. Pa hajde da im jednom neko kaže: dosta! Ili igramo po zajedničkim pravilima, ili ne igramo (konačno, Evropljani su odbacili dalje pregovore o TIPP, i - čini se - počinju da se opiru američkom protektoratu). Zato je ovo pitanje jednoznačno: suspendovati bezvizni režim sa SAD i Kanadom, bez obzira što će obe strane imati zbog toga problema.
  • Zivan

    13.10.2016 09:41
    Nije laka dilema Evropske komisije, ima razloga i za uvodjenje viznog režima gradjanima SAD i Kanade, ali i razloga protiv ove mere. Biće teško odvagati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.