Deca u Alepu sva traumatizovana, misle da je normalno da ih bombarduju

Sva deca u razorenom sirijskom gradu Alepu doživela su traumu nakon pretrpljenog najgoreg nasilja u građanskom ratu u toj zemlji, saopštio Unicef.

Radoslav Ržehak iz kancelarije ove organizacije je naveo da sva deca pate i da su sva traumatizovana. "Nikada u svom životu nisam video tako dramatičnu situaciju, kao ovu koja se dešava deci u Alepu", kazao je on.

Kako se navodi, desetine hiljada dece u tom sirijskom gradu bila su svedoci najkrvavijih faza rata, skoro šest godina.

Ržehak je istakao i da pola miliona dece u Alepu treba neku vrstu psihološke ili socijalne podrške, uključujući i 100.000 dece kojima je potrebna višestruka pomoć.

"Prve psiho-socijalne procene pokazale su da deca iz istočnog Alepa gube svoj osnovni odbrambeni instinkt. Neka deca koja imaju pet, šest godina, rođena su za vreme rata i znaju samo za rat i bombardovanje. Ta deca smatraju da je normalno da ih bombarduju, da beže, da su gladna, da se kriju u bunkerima", ukazao je Ržehak.

Prema njegovim rečima, ta trauma će kod njih trajati veoma dugo, jer takvo stanje za njih nije opasnost već svakodnevni život.

U zapadnom Alepu na decu je ozbiljno uticalo što su gledali drugove iz razreda ili učitelje kako umiru usled bombardovanja škola. "Mesto na kome su bili najsigurniji postalo je mesto gde umiru", rekao je Ržehak i dodao da je rat ugrozio sposobnost roditelja da brinu o svojoj deci. "Teško je kriviti njih jer i oni prolaze kroz noćnu moru", zaključio je Ržehak.

Od izbijanja sukoba u Siriji u martu 2011. godine, poginulo je više od 300.000 ljudi, a milioni su primorani da napuste svoje domove.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.