FOTO: Prvi putnici prošli kroz najduži tunel na svetu

Nakon 17 godina gradnje i uloženih 12 milijardi evra, tunelom Gotard koji prolazi kroz švajcarske Alpe prošao je prvi putnički brzi voz.

On je prošao najdužim tunelom na svetu (57 kilometara) koji je zvanično otvoren pre šest meseci.

Prvi brzi voz EC11 krenuo je u 6:09 sati ujutro iz Ciriha u Lugano. Put kroz tunel trajao je 20 minuta jer voz dostiže briznu od 250 kilometara na sat, zbog čega se putovanje od severa ka jugu Švajcarske skraćuje za pola sata.

Dodatnih pola sata putovanja uštedeće se kada se otvori Ceneri tunel 2020. godine. Tada će za putnike koji idu iz Ciriha u Milan put trajati oko dva sata. Svaki dan tunelom će prolaziti 50 putničkih i 260 teretnih vozova, što je duplo više nego sada.

Projekat je koštao više od 12 milijardi dolara, a inženjeri su morali da kopaju duboko pod zemljom kako bi se rešili različitih vrsta kamena, tvrdih kao granit i mekih kao šećer. Iskopano je više od 28 miliona tona kamena, a devet radnika je umrlo tokom izgradnje. Najveća dubina je 2.300 metara zbog čega je ovo i najdublji tunel.

Glavni cilj izgradnje ovog tunela bio je da se pojača teretni železnički saobraćaj u Švajcarskoj i smanjio broj nesreća koje uzrokuju teretni kamioni.

Očekuje se da se poveća broj putnika u železničkom saobraćaju i to sa trenutnih 9.000 na 15.000 do 2020. godine.

Tunel se finansira od PDV-a na gorivo, putarine na teretna vozila i državnog kredita koji će biti otplaćen u roku od deset godina.

  • Zivan

    11.12.2016 23:28
    Bogati i pametni grade pruge i razvijaju šinski saobraćaj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.