Tramp i Putin planiraju sastanak na Islandu

Budući predsednik SAD Donald Tramp planira da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu na Islandu koji će biti održan za nekoliko nedelja, što će biti njegova prva zvanična poseta nakon stupanja na dužnost 20. januara, preneo je danas britanski list Sandej tajms.
Sandej tajms navodi da Tramp takođe želi da obnovi odnose sa Kremljom, a s Putinom će se sastati na Islandu, gde je 1986. godine održan samit na kojem su se sastali tadašnji predsednici SAD i Sovjetskog Saveza, Ronald Regan i Mihail Gorbačov, što je označilo početak otopljavanja odnosa između dve sile.
 
Tramp će na dužnost stupiti 20. januara i odmah posle inauguracije počeće da radi na usvajanju sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, piše britanski list.
 
Pozivajući se na neimenovane izvore, Sandej tajms dodaje da Moskva "blagonaklono gleda" na sastanak Tramp i Putina. S druge strane, vlada Islanda saopštila je da nije upućena u planove oko sastanka dvojice lidera, ali je poručila da je spremna da organizuje taj susret i tako doprinese poboljšanju odnosa Vašingtona i Moskve.
 
Šef islandske diplomatije Gudlaugur Tor Tordarson rekao je za informativni portal mbl.is da vlada u Rejkjaviku nije primila nikakav zvaničan zahtev.
 
Tramp ne krije simpatije prema Putinu i rezervisan je prema tvrdnjama američkih obaveštajnih službi da Moskva stoji iza hakerskih napada na sajt Demokratske stranke koji su navodno doprineli Trampovoj pobedi na predsedničkim izborima 8. novembra.
 
Budući američki predsednik rekao je u petak u intervjuu za "Vol strit džornal" da bi Vašington mogao da ukine sankcije Moskvi ako Rusija pomogne SAD u borbi protiv džihadista Islamske države.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet