Pahor osvojio novi mandat, pobedio sa 53 odsto glasova

Predsednik Slovenije Borut Pahor pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora svog rivala Marjana Šareca i osvojio svoj drugi predsednički mandat. Gradonačelnik Kamnika Šarec je oko 20 sati priznao poraz.
.Pahor je osvojio 53,02 odsto, dok je gradonačelnik Kamnika i nekadašnji komičar Šarec osvojio 46,98 odsto glasova, saopštila je Državna izborna komisija Slovenije na osnovu više od 98 odsto izbrojanih glasova.
 
U prvom obraćanju nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, Pahor se zahvalio svim biračima koji su glasali za njega i nakon pet godina, obećavši da će biti predsednik svih građana i da će se potruditi da njegov glas bude glasniji i jači.
 
"Nakon 20 godina se prvi put desilo da je neko na tako visokom položaju dobio novi mandat. Iz ove kampanje sam mnogo naučio. Kao predsednik ću raditi onako kao što sam radio poslednjih pet godina. Biću predsednik svih, povezivaću, gradiću na onome što nam je zajedničko", rekao je Pahor.
 
Obećao je da će kao predsednik pomagati slovenačkoj politici, rešavati probleme, a ne produbljivati razlike. 
 
Odziv u drugom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji je, prema podacima komisije, iznosio nešto više od 41 odsto. Pahor, političar veteran, imao je prednost u prvom krugu predsedničkih izbora 22. oktobra, ali je Šarec uspeo da smanji razliku u protekle tri nedelje.
 
U prvom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji nijedan kandidat nije osvojio apsolutnu većinu glasova. Pahor (54) je diplomirani politikolog, a kao profesionalni političar ima vrlo dug staž. Bio je poslanik u parlamentu u više mandata, kao i njegov predsednik, a niz godina vodio je stranku Socijalnih demokrata (SD) s kojom je 2008. pobedio na izborima i formirao koalicionu vladu levog centra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet