Uhapšena "naci baka"

Nemačka policija saopštila je danas da je uhapsila Ursulu Haverbek (89), istaknutu figuru nemačkog negacionizma zvanu "naci baka", pošto se nije odazvala na služenje zatvorske kazne.
"Ursula Haverbek-Vecel se nije pojavila u zatvoru u zakonskom roku za početak služenja kazne. Na osnovu naloga za hapšenje, uhapšena je danas", navela je policija u saopštenju. Tužilaštvo je navelo da je ona bila u bekstvu.
 
Haverbekova je osam puta osudjena zbog negiranja holokausta i treba da odsluži dve godine u zatvoru.
 
Poslednja presuda, izrečena u oktobru prošle godine, bila je na šest meseci zatvora. Osudjena je jer je u januaru 2016. javno rekla da se nacistički genocid nad Jevrejima nije desio, kao i da u logoru Aušvic nije bilo gasnih komora. Ranije, 2015, osudjena je za izjavu da je holokaust "najveća laž" u istoriji.
 
Do sada nijednom nije završila iza rešetaka. Ursula Haverbek se na svom sajtu naziva "predstavnikom istorijskog revizionizma" i "neumornim borcem za istinu".
 
Bila je udata za Vernera Georga Haverbeka, desničarskog ekstremistu preminulog 1999, s kojim je osnovala obrazovnu ustanovu koja je podučavala negacioniste. Ta ustanova je 2008. zabranjena.
 
Tokom Drugog svetskog rata nacisti su ubili šest miliona Jevreja, od kojih milion u logoru smrti Aušvic-Birkenau.
  • Marina2

    08.05.2018 11:53
    @Rocko
    Eto vidis, Podsetnik ce te nauciti kakom se to radi: dovoljno je da proglasis nekoga za skota i onda slobodno, oslobodjen svih obzira i skrupula samo navlis. Za medijsku podrsku ne brini jer je tu vec bogata infrastruktura koja se vec sada jedva obuzdava.
  • Zoran

    08.05.2018 09:39
    Nemci bar hapse svoje ludake .
  • Ivek

    07.05.2018 22:45
    E sad...
    Samo,
    ona je ipak zavrsila iza resetaka a i njena organizacija je zabranjena.
    Ovi nasi bolesnici sto prekrajaju i kao revizioniraju istoriju su u skupstini.
    Nista bolje nije kod komsija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.