Preminuo britanski nobelovac V. S. Naipol

Britanski pisac Vidiadar Suradžprasad Naipol, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2001. godine, preminuo je u 86. godini, saopštila je njegova porodica.
"Bio je div u svemu što je radio i umro je okružen ljudima koje je voleo, nakon života punog veličanstvene kreativnosti i inicijative", rekla je njegova žena.
 
Nobelovu nagradu je dobio, prema obrazloženju Švedske akademije, "zbog perceptivne naracije i nepokolebljivog preispitivanja u radovima koje nas tera da vidimo prisustvo zabranjenih istorija".
 
Najpoznatija dela su mu "A House for Mr. Biswas", "In a Free State", "A Bend in the River" i "The Enigma of Arrival".
 
Tokom poluvekovne karijere, Naipol je kao samozvani "bosonogi kolonijalista" prešao put od ruralnog Trinidada do engleske više klase, dobio gotovo sve najznačajnije nagrade i vitešku titulu, i smatran je jednim od najvećih engleskih pisaca 20. veka.
 
Naipol je napisao više od 30 knjiga u kojima se bavio kolonijalizmom i dekolonizacijom, egzilom i borbama malog čoveka u zemljama u razvoju, temama koje su odražavale njegovo poreklo i životni put. Iako su njegova dela bila hvaljena zbog saosećanja prema siromašnima i prognanima, sam pisac je mnoge uvredio arogancijom i šalama o nekadašnjim podanicima britanske imperije. 
 
Na primer, Indiju je nazvao "društvom robova", govorio da Afrika nema budućnost, a fatvu izdatu protiv Salmana Rušdija 1989. godine je nazvao "ekstremnom formom književne kritike". 
 
Prema rečima jednog od kolega, Naipolova gledišta, zbog kojih je bio optuživan i za rasizam, odražavala su ono što "belci žele da kažu, ali ne smeju". 
 
Rođen je 17. avgusta 1932. godine na Trinidadu u porodici indijskih emigranata, a studirao je englesku književnost na Oksfordu. U Englesku se preselio 1953. godine.
 
"Da, rođen sam tamo. Oduvek mislim da je to bila velika greška", rekao je Naipol o Trinidadu 1983. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet