Preminula najstarija kaluđerica na svetu koja je pomagala Jevrejima tokom Holokausta

Poljski crkveni zvaničnici objavili su da je preminula 110-godišnja žena, za koju se veruje da je bila najstarija kaluđerica na svetu i koja je spasavala Jevreje tokom Holokausta.
Otac Pavel Rajtel-Andrianik, portparol Poljske rimokatoličke crkve, u četvrtak je potvrdio je da je sestra Sesilija Roszak preminula prošle sedmice u Dominikanskom samostanu u Krakovu.
 
On ju je opisao kao "verovatno najstariju kaluđericu na svetu" i kao nekoga ko je imao običaj da kaže "Život je tako kratak i tako brzo prolazi".
 
Roszak, koja je rođena 25. marta 1908. godine, u 21. godini došla je u manastir. Tokom nemačke okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu, bila je jedna od nekoliko monahinja koje su osnovale novi samostan u litvanskom Vilnjusu, gde su krili Jevreje koji su uspeli da pobegnu iz geta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet