Premijer: Fukušimu zatvoriti

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je da čitav havarisani nuklearni kompleks Fukušima-Daići, koji je izazvao najveću atomsku katastrofu u svetu posle Černobila 1986. godine, mora biti zatvoren.

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je da čitav havarisani nuklearni kompleks Fukušima-Daići, koji je izazvao najveću atomsku katastrofu u svetu posle Černobila 1986. godine, mora biti zatvoren.

Problemi u nuklearnom kompleksu počeli su kada su posle zemljotresa jačine 9 stepeni Rihterove skale i cunamija, koji su 11. marta pogodili severoistok i istok Japana, usled nestanka struje prestali da rade sistemi za hlađenje šest reaktora koliko ih ima u Fukušimi. Zbog prestanka rada rashladnih sistema došlo je do niza eksplozija i požara na reaktorima, oštećenja struktura u kojima su smeštena jezgra reaktora, kao i delimičnog topljenja ili porasta temperature u bazenima u kojima je skladišteno potrošeno nuklearno gorivo. Japanske vlasti od tada pokušavaju da spreče potpuno topljenje reaktora i dalje širenje radijacije stabilizovanjem reaktora, ali do stabilizacije nije došlo.

Premijer Kan je, takođe, rekao da će zbog aktuelne nuklearne krize preispitati planove o izgradnji najmanje 14 novih reaktora u Japanu do 2030. godine. U skladu sa energetskim planom, koji je vlada usvojila u junu 2010, nuklearna energija srednjoročno i dugoročno treba da bude glavni izvor energije u Japanu.

Zbog straha od radijacije, 1.000 tela žrtava stradalih u zemljotresu i cunamiju, u zoni evakuacije od 20 kilometara oko Fukušime, još nije uklonjeno, saopštila je policija. Jedan izvor iz policije je rekao da su tela bila izložena visokom nivou radijacije i vlasti sada razmatraju kako da ih pokupe, javila je agencija Kjodo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet