Madrid odbacio poziv za razgovore sa Kataloncima

Španska vlada odbacila je poziv katalonskog regionalnog lidera Kima Tora na razgovore o talasu nasilja, koje je pokrenuto zbog zatvorskih kazni za katalonske separatističke lidere.
Premijer Španije u tehničkom mandatu Pedro Sančez poručio je Tori da prvo mora da osudi nerede separatista koji potresaju Barselonu, preneo je Rojters.
 
"Gospodin Tora mora snažno da osudi nasilje, što do sada nije uradio", naveo je Sančez u saopštenju.
 
Ponovio je stav svoje Socijalističke partije da Kataloniji neće biti odobrena nezavisnost, "jer to nije legalno". Sančez se oglasio nakon što je Tora pozvao na razgovore centralne vlasti u Madridu.
 
Protesti su izbili pošto je Vrhovni sud u Madridu 14. oktobra osudio devetoro katalonskih zvaničnika na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog pobune i korišćenja javnog novca za organizaciju referenduma o nezavisnosti 2017. godine, koji je zabranio Ustavni sud, i posledičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.
 
Troje zvaničnika je osuđeno na zabranu obavljanja javnih funkcija i novčane kazne.
  • Dr

    20.10.2019 08:47
    EU klopka
    Cepanjem prvo Juge,priznavanjem Kosova EU je upala u sopstvenu zamku.Pokrenulo se u Kataloniji...sada kada krene svuda gde ima iole malo nacionalizma,nesporazuma....Francuska,Nemačka,Velika Britanija....
  • Zlojeb

    20.10.2019 00:05
    Madrid odbacio poziv
    Kao i svaki siledzija:
    ''Moze mi se i ko te j#be!''
    Tako i beograd radi s Vojvodinom...
    Pitanje je samo vremena kada ce SNS bagra revitalizovati Goli Otok kao sto to Madrid sada radi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.