Barbados namerava da ukloni kraljicu Elizabetu sa vlasti i postane republika

Barbados želi da ukloni britansku kraljicu Elizabetu sa čela države i da postane republika, saopštila je vlada te karipske države.
Barbados namerava da ukloni kraljicu Elizabetu sa vlasti i postane republika
Foto: Pixabay
Bivša britanska kolonija, koja je stekla nezavisnost 1966. godine, zadržala je zvaničnu vezu sa britanskom monarhijom, poput nekih drugih zemalja koje su nekada takođe bile deo britanske imperije.
 
"Došlo je vreme da u potpunosti napustimo našu kolonijalnu prošlost", rekla je guvernerka Barbadosa Sandra Mejson u govoru u ime premijerke Mije Motli. "Stanovnici žele da na čelu države vide nekoga sa Barbadosa. To je krajnji izraz poverenja u to ko smo i šta možemo da postignemo. Zato će Barbados preduzeti sledeći logični korak prema punoj suverenosti i do 55. godišnjice nezavisnosti postati republika", kazala je guvernerka.
 
Ta godišnjica će se obeležiti u novembru sledeće godine.
  • TwiTwerk

    16.09.2020 12:36
    BarbaDosmanlije
    Rijanu za predsednicu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.