Papa Franja: Dobar vernik plaća porez

Neobičan apel papa Franja je uputio vernicima u svom redovnom nedeljnom obraćanju "Anđelus" na Trgu Svetog Petra, prenosi list katoličkih biskupa Avenire.
Naime, papa je podsetio da je dužnost vernika da bude dobar građanin kako bi bio dobar hrišćanin.
 
Stoga je pozvao vernike da poštuju vlastite obaveze, uključujući i poreske.
 
"Porezi se moraju platiti, njihovo plaćanje je dužnost građana, kao i poštovanje pravednih državnih zakona", rekao je papa Franja.
 
On se obratio vernicima širom sveta, ali njegov apel ima posebnu težinu u Italiji, koja je na prvom mestu među evropskim zemljama po broju osoba koje izbegavaju plaćanje poreza, a i po visini novca koje država godišnje gubi na ime neplaćenih poreskih obaveza.
 
Prema podacima statističkog instituta ISTAT, godišnje Italija gubi više od 100 milijardi evra zbog neplaćenog poreza.
 
Među neplatišama su često poznate osobe iz sveta zabave, sporta ali i politički lideri, kao bivši premijer Silvio Berluskoni u prošlosti, a sada finansijska policija istražuje poreklo pet miliona evra koje predsednik severne regije Lombardije Atilio Fontana ima na računu u Švajcarskoj, a na koje ne plaća porez kao što bi po zakonu trebalo da čini.
  • Noj(e)

    20.10.2020 08:30
    Kuda plovi ovaj brod
    Novac je "đavolja" rabota, a porez je plata njegovim slugama, ako ćemo religijskom terminologijom da objasnimo šta si hteo da nam poručiš, papa Franjo. Dobar sluga plaća porez, a dobar vernik ne hrani ni vas ni one koji vas štite.
  • ne brini gari

    20.10.2020 08:29
    za nase poreze....
    i da, nismo i necemo zaboraviti nikada afere poput "BANCO AMBROSIANO"
  • DOBAR VERNIK

    20.10.2020 07:50
    nikaaadaaaaaaaaaaaaa
    ne izjavljuje gluposti.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.