U Norveškoj počinju razgovori sa talibanima

Talibanska delegacija počela je razgovore sa zvaničnicima zapadnih vlada i predstavnicima avganistanskog civilnog društva zbog pogoršanja humanitarne situacije u Avganistanu.
Prvog dana trodnevnih razgovora u Oslu predstavnici talibana sastaće se sa aktivistkinjama za zaštitu prava žena i braniteljkama ljudskih prava iz Avganistana i iz avganistanske dijaspore, prenosi agencija AP.
 
Pre razgovora, talibanski zamenik ministra kulture i informisanja objavio je na Tviteru poruku u kojoj je izrazio nadu u "dobro putovanje puno dostignuća" i zahvalio se Norveškoj, zemlji za koju je rekao da se nada da će postati "kapija za dobre odnose sa Evropom".
Kako se navodi, Ujedinjene nacije su uspele da obezbede novoj administraciji da plaća uvoz, uključujući i uvoz struje, ali su upozorile da se čak milion avganistanske dece nalazi u riziku od gladi, a da većina stanovništa od 38 miliona ljudi u zemlji živi ispod granica siromaštva.
"Norveška nastavlja da učestvuje u dijalogu sa talibanima kako bi promovisala ljudska prava, učešće žena u društvu i jačala humanitarne i ekonomske napore u Avganistanu kao podršku avganistanskom narodu", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Norveške.
 
"Delegacija SAD, koju predvodi specijalni predstavnik za Avganistan Tom Vest, planira da razgovara o "formiranju reprezentativnog političkog sistema, da odgovori na humanitarnu i ekonomsku krizu, bezbednosti i borbi protiv terorizma, zaštiti ljudskih prava, posebno obrazovanja za devojke i žene", navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.