Benzin skuplji do 40 odsto za strance u Mađarskoj

Strani vozači od petka u Mađarskoj moraju da plate znatno višu cenu za benzin od mađarskih državljana, a mađarski mediji navode da se radi o razlici od oko 40 odsto.
Benzin skuplji do 40 odsto za strance u Mađarskoj
Foto: Pixabay
Uredba je objavljena u mađarskim Narodnim novinama u četvrtak uveče, malo pre ponoći. Uredba propisuje da vozači automobila sa stranim registarskim tablicama više neće moći da toče gorivo po zvanično određenoj ceni od 480 forinti (oko 1,22 evra) za benzin od 95 oktana i dizel, već će kupovati gorivo po tržišnoj ceni.
Prema navodima medija, tržišna cena je 40 odsto veća od propisane cene.
Vlada premijera Viktora Orbana uredbom je odredila cenu goriva prošlog novembra i ona će važiti do 1. jula. Ovim potezom, mađarska vlada je pokušala da olakša vozačima kako ne bi osetili globalni porast cena energenata.
 
Do sada su i strani automobili mogli da toče gorivo po istoj ceni kao i mađarski državljani. Međutim, vladini predstavnici su iznenada u četvrtak objavili da će za strance od petka važiti tržišna cena. Mediji navode da su u četvrtak uveče zabeležene gužve na benzinskim pumpama u mestima u blizini granice sa Austrijom i Slovačkom, pošto su građani tih zemalja pokušali da iskoriste poslednju šansu da kupe jeftinije gorivo.
 
Zbog različitog tretmana državljana drugih zemalja EU-a na benzinskim stanicama postavlja se pitanje da li Mađarskaovim potezom krši evropska pravila o zabrani diskriminacije. Šef Orbanovog kabineta Antal Rogan priznao je na televiziji da bi u Briselu moglo da bude rasprave o ovoj regulativi.
  • Dark Ritual

    28.05.2022 00:08
    Naravno da se krši ali to je evrppska unija tako da su dvostruki standardi nešto sasvim ali sasvim normalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet