Šolc: EU više ne može sebi da priušti nacionalni veto iz sebičnih razloga

Evropska unija više ne može sebi priuštiti da pojedine članice iz sebičnih razloga ulažu nacionalni veto, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

On je rekao da EU to ne sme priuštiti kada se odlučuje o njenoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, ako želi da zadrži vodeću ulogu u globalnoj politici. 

"Zbog rata Moskve u Ukrajini, Evropa mora da se što pre ujedini, a to povećava pritisak da se okončaju sebične blokade evropskih odluka pojedinih država članica", naveo je Šolc u članku koji je danas objavio list Frankfurter alemanje.

"Jednostavno više ne možemo sebi da priuštimo nacionalni veto, na primer u spoljnoj politici, ako želimo da nas konkurentske velike sile i dalje poštuju", dodao je.
 
Šolc je negirao optužbe Kijeva i drugih zapadnih saveznika da Nemačka nije zauzela lidersku poziciju u rešavanju ukrajinske krize i dodao da bi članice G7 i druge zemlje mogle da pokušaju da zajedno pronađu rešenja za svetsku prehrambenu krizu, klimatske promene i pandemiju.
 
Naveo je i da će Nemačka u narednim mesecima dati predloge za zajedničku evropsku migracionu politiku, izgradnju sistema evropske odbrane, ostvarivanje tehnološkog suvereniteta i stabilnosti demokratije.

Teme

eu
  • Zemlja čudesa

    18.07.2022 07:21
    Znači, Švaba odlučio da ukine čak i privid demokratije među članicama EU? Ima svi da pevaju u horu kako on kaže, a Ameri diriguju. To se zove totalitarizam, bez obzira kako mu tepaju.
  • Kać

    17.07.2022 22:36
    I gosp. Solc i ostali iz EU treba dobro da razmisle i sagledaju ko im je stvarni neprijatelj, ko izaziva krize po svetu i sve stetne posledice prevaljuje na Evropu. Kome odgovara slabija Evropa i ko je uvlaci u krizne situacije sireci strah od Rusije...
  • gradjaninX

    17.07.2022 20:47
    Gospodin Solc to moze da prica svojim biracima, ali Orban zna odakle Nemacka sada kupuje gas i gorivo i tacno zna koliko je licemeran Solc sa ovakvim izjavama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.