Bezbednosne snage Egipta upale u kancelarije Al Džazire

Egipatski bezbednosni zvaničnici u civilu upali su u kancelarije Al Džazire Egipat uživo, ponašali se nasilno prema zaposlenima, priveli jednog urednika i zaplenili opremu, rekao je danas direktor televizije Ahmed Zein.
Egipatski bezbednosni zvaničnici u civilu upali su u kancelarije Al Džazire Egipat uživo, ponašali se nasilno prema zaposlenima, priveli jednog urednika i zaplenili opremu, rekao je danas direktor televizije Ahmed Zein. Zein je naveo da su bezbednjaci u civilu upali nasilno u kancelarije te televizije u centru Kaira, odbivši da se identifikuju i zatvorivši sve zaposlene u jednu prostoriju.

Upad u kancelarije egipatske Al Džazire, ogranka televizijske mreže sa sedištem u Kataru, desio se drugi put ovog meseca, a vlasti su kao razlog navele da je njeno osoblje radilo bez dozvole. Upad se, takođe, desio dan pred planirane proteste, koje je ta televizija prenosila uživo od njihovog početka u martu, posle okončanja narodne pobune koja je rezultirala svrgavanjem predsednika Hosnija Mubaraka sredinom februara.

Aktivisti i grupe za zaštitu ljudskih prava ovaj upad su ocenili kao deo veće akcije vlasti protiv nezavisnih medija.

Kancelarije Al Džazire u Kairu već su jednom zatvorene početkom meseca, jer ta televizija nije imala dozvolu vlade da radi. Novi šef televizije Ahmed Zein rekao je da je stanica podnela zahtev za dobijanje neophodnih dozvola i obećano joj je da će ih dobiti sledeće nedelje. Jedan neimenovani zvaničnik egipatske vlade rekao je da toj stanici jednostavno nije dozvoljeno da radi dok ne pribavi sve dozvole. On nije rekao kada će Al Džazira dobiti te dozvole.

Al Džazira Egipat uživo počela je emitovanje programa nedugo posle pada Mubarakovog režima. Njeni zvaničnici su naveli da su zahtev za dobijanje neophodnih dozvola predali vlastima pre šest meseci, a egipatski zvaničnici su im tada rekli da mogu da rade dok im dozvole ne budu izdate.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet