Plata generalne direktorke jedan dolar

Nova generalna direktorka američke kompanije "Hjulilt Pakard" (HP) Meg Vitman, koja je prošle nedelje na toj poziciji smenila Lea Apotekera, imaće godišnju platu od jednog dolara, navodi se u dokumentima koje je kompanija dostavila Komisiji za vrednosne papire i berze.
Nova generalna direktorka američke kompanije "Hjulilt Pakard" (HP) Meg Vitman, koja je prošle nedelje na toj poziciji smenila Lea Apotekera, imaće godišnju platu od jednog dolara, navodi se u dokumentima koje je kompanija dostavila Komisiji za vrednosne papire i berze.

Vitman je tako popunila redove šefova kompanija informatičkih tehnologija (IT), koji svoja primanja stavljaju u direktnu zavisnost od uspeha kompanije i profitabilnosti njenih akcija.

Istu visinu godišnje zarade 1997. je odredio osnivač i bivši generalni direktor kompanije "Epl" Stiv Džobs, koji je takođe odbio sve fiksne bonuse.

Osnovnu godišnju zaradu od jednog dolara dobijaju suosnivač kompanije "Gugl" Sergej Brin, aktuelni generalni direktor tog internet giganta Lari Pejdž i predsednik borda direktora Erik Šmidt, generalni direktor "Cisko" Don Čembers i predsednik "Oracle" Lari Elison.

Osim osnovne plate Meg Vitman može da dobije bonus od 2,4 miliona dolara na kraju 2012. ukoliko kompanija ostvari dobre rezultate. Osim toga Vitmanovoj je ponuđena i opcija kupovine 1,9 miliona akcija HP tokom osam godina, u slučaju da kompanija ostvari rast akcija od 120 procenta.

Apoteker, prethodnik Vitmanove, bio je na poziciji generalnog direktora HP nepunih 11 meseci. U vreme Apotekerovog vođenja kompanije, vrednost akcija HP je prepolovljena. Nedugo pre otkaza Apoteker je donio više, za akcionare, nepopularnih odluka - izdvajanje sektora personalnih kompjutera u posebnu kompaniju i kupovinu po visokoj ceni softverske kompanije "Autonomy" za 10,25 milijardi dolara.

Uprkos tome, Apoteker će dobiti otpremninu od 7,2 miliona dolara i  još 2,4 miliona godišnjeg bonusa, s tim što će zadržati svoj paket akcija HP čija se vrednost procenjuje na 3,5 miliona dolara. Kompanija će Apotekeru na kraju nadoknaditi i preseljenje iz Kalifornije u Francusku ili Belgiju.

  • 01.10.2011 20:05
    Ovo je normalna praksa u SAD za svakog ko se volonterski prihvati nekog posla tj. ne želi da uzme novac jer firma za koju treba da radi nije u mogućnosti da ga realno plati za to. Plata se za svaki rad mora isplatiti, tako da se suma simbolično stavi na 1$ da bi zakonska forma bila zadovoljena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet